Saturday, January 24, 2004

Living the Quran

Al-Imran (The House of Imran)
Chapter 3: Verses 96-97

The Construction of Kaba
"The first House ever set up for mankind was indeed that at Bakkah, a blessed place, and a guidance unto all beings; wherein are clear signs - the place whereon Ibrahim stood; and whosoever enters it finds peace.”

It was in Makka that Ibrahim and his son built the Holy Kaba, the centre of the Islamic movement, on a site chosen by Allah himself. This building was not intended for worship only, as mosques are; its purpose was to act as the centre for spreading the universal movement of Islam, a world-wide gathering point for believers in the One God to assemble to worship Allah in congregation and go back to their respective countries carrying with them the message of Islam. This was the assembly which was named Hajj.

Peace always reigned in and around the Kaba, when all around it were rampant plunder, murder, devastation, conflict, and warfare - such was its sanctity that even the Bedouins who respected no law, if they detected in its precincts the murderer of even their father, did not dare to touch him.

Source:
"Let Us Be Muslims" - By Sayyid Abul Ala Mawdudi, p. 250

go to the top ^ Understanding the Prophet's Life
The Legacy of Truth and Tolerance

Ali Ibn Abi Talib reported, "When I took possession of the weapon of the Messenger of Allah, peace be upon him, I found it the hilt of the sword a parchment saying, 'Keep relations with those who cut you off, behave well towards those who treat you badly, and speak the truth even if it is against yourself.'" [As-Saheehah of Abu Amr Ibnus Sammak]

Twentieth century media has tried to project Islam and Muslims as intolerant fundamentalists, but the truth of Allah's revelation stands clear from falsehood. This Hadith clearly directs the Believers who will receive this legacy through Ameer-ul-Mumineen, Ali Ibn Abi Talib, to deal with all people in tolerance, forgiveness and truth.

Islam is not a religion of aggression and terror. Muslims should maintain their ties with those who oppose them or refuse to accept Islam. People who have newly accepted Islam and still have non-Muslim families should keep the love of their parents in their hearts and the respect for their family members in their dealings. Yes, we do not follow their belief system, but we recognize the connection of birth and blood ties made by the Creator. Maybe that warm connection and a loving example of Islam could lead to their acceptance of Islam, by Allah's permission. The Prophet Muhammad was tortured by the people of Makkah and At-Taif but he forgave them, had patience with them and lived to see them enter Islam in crowds.

This legacy, also, gives us a powerful lesson in conflict resolution. One of the greatest obstacles in the path of progress is disunity, but many of our differences and misunderstandings could be overcome if we would speak the truth at all times and recognize our brothers and sisters in Islam, if they are correct. Humility before Allah and other Muslims is not a weakness but a source of power that can cement our ranks and lead to healthy, fruitful relations.

Source:
"The Forty Ahaadeeth on Islamic Revival" - By Abdullah Hakim Quick, pp. 30, 31

go to the top ^ Blindspot
Mass Culture

The subject of any culture is man as an individual, as a personality, as the "unrepeatable individuality." The subject or object of mass culture is a mass or a "man-mass." A man has a soul; a mass has nothing but needs. Therefore, every culture is a bringing up of man, while mass culture is just a supply of needs.

Culture tends toward individualization; mass culture leads in the opposite direction, to spiritual uniformity. At this point, mass culture diverges both from ethics and from culture. The mass production of "spiritual goods," the copies, the tawdry and worthless literature, leads to impersonalization. Mass culture, as distinguished from authentic culture, limits human freedom by just this "uniforming" tendency since "freedom is resistance to uniformity."

"Mass" psychology proved, and practice confirmed, that it is possible by persistent repetition to convince people of myths which have nothing in common with reality. The psychology of mass media, especially of television, has been conceived in such a way as to subordinate not only the conscious but even the instinctive and emotional side of man and to create in him the feeling that the imposed opinions are his own.

Source:
"Islam Between East and West" - by Alija Ali Izetbegovic, p. 53-55

go to the top ^ Cool Bits!
The first 10 days of Zul Hijjah: why they matter

Even for those not performing the pilgrimage, Hajj, the first ten days of this month are considered very sacred and a time for increased reflection, seeking Allah's forgiveness, doing good and various other forms of worship.

Prophet Mohammed (peace and blessings be upon him) has said about the first ten days of Zul Hijjah: There are no days in which righteous deeds are more beloved to Allah than these ten days." The people asked, "Not even Jihad for the sake of Allah?" He said, "Not even Jihad for the sake of Allah, except in the case of a man who went out to fight giving himself and his wealth up for the cause, and came back with nothing (Bukhari).

So sacred are the first ten days of Zul Hijjah that Allah swears an oath by them when He says in the Quran: "By the dawn; by the ten nights" [al-Fajr 89:1-2]. Swearing an oath by something indicates its importance and great benefit.

Source:
"The first 10 days of Zul Hijjah: why they matter" - by SoundVision

Tuesday, January 20, 2004

Tujuan hidup kita

petikan di bawah ni di foward oleh my dear sister (kak haz)
jazakillah khair


Assalamu'alaikum wrt wbh..

Di bawah ni saya ada attach sekali e-mail kawan di Manchester, UK, Yusnizan (a.k.a Pak Sob bagi sesiapa yang kenal). Subhanallah, isi email dia ni sememangnya membuka fikiran bila saya baca tadi. A lenghty e-mail, but might be a turning point for you.

Allah berfirman,
“Dan beribadahlah kamu kepada Tuhanmu sehingga datang kepada kamu sesuatu
yang pasti (Al-Yaqeen, iaitu maut)” Al-Hijr:99

Sesungguhnya tujuan kita dijadikan ni hanyalah untuk mengabdikan diri kepada Allah SWT. Bila kita kata mengabdikan diri ni, solat sampai tak buat kerja lain/ tak tidur ke?? Of course Islam tak mengajar kita menjadi seorang yang bersifat pelampau, tetapi sepatutnya apa2 yang kita buat, tak kisahlah walaupun kita rasa benda tu simple.. InsyaAllah bila kita niatkan.. hanyalah untuk Allah.. Allah redha dengan apa yang kita buat kan? Bukankah sangat mudah untuk membuat pahala? Kalau diikutkan sepatutnya buat dosa tu lagi susah betul tak? Sbbnya kalau niat buat jahat tak dapat dosa lagi tapi kalau proceed dgn niat tu.. Allahu'alam lah..Jom kita tengok diri kita balik,
kita ni kat level mana? Perang di antara manusia dan (syaitan serta nafsu) tu akan berterusan la sampai Hari Kiamat. Jadi bila di akhirat nanti, kalau kita mudah tunduk dgn apa yg syaitan dan nafsu nak (time kita di dunia).. takut2 buku amalan kita diterima di sebelah kiri. Harap2nya kita semua
tidak termasuk dari kalangan mereka yang berduka cita di hari akhirat.

Kita semua tahu, for sure InsyaAllah, yang hidup sekarang ni, on this very earth, sangatlah sekejap. So utk make sure kita excel dengan bessnya dalam masa yang sgt sekejap ni, marilah kita berbalik semula kepada Islam yang syumul (lengkap dan menyeluruh). Sesungguhnya orang yang bertaqwa (takutkan Allah) adalah orang2 yang benar2 berjaya.

“... Mereka itulah yang sebenar-benarnya berada di atas petunjuk dari Tuhan mereka dan mereka itulah yang sebenar-benarnya golongan yang berjaya”. (Al-Baqarah: 5)

Hopefully kita semua sama2 dapat berubah. Kita semua tak perfect, jadi janganlah sekali2 refuse nak nasihatkan org lain tentang apa yang diperintahkan oleh Islam. Sbbnya, naturally bila kita nasihat orang lain, InsyaAllah sedikit sebanyak nasihat yang kita bagi kat org lain tu membawa
kesan positif pada diri kita juga i.e. tazkirah utk kita juga.

Apa yang kurang dan salah kat atas tu, dtg dari kelemahan saya sendiri dan segala yang baik itu dari Allah SWT. Kalau spot apa2 yang salah tu tegur la okay..:)

Wassalam
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Tiba-tiba je lepas Asar tadi aku terfikir pasal something yang sebelum ni aku tak pernah pikir. Sebelum ni aku memang pernah dengar pasal benda ni, tapi tak pernah aku betul2 hayati, hinggalah petang tadi Allah swt bagi hidayah kat aku untuk fikir sikit dan masya-Allah kesannya memang cukup hebat, terasa bersemangat untuk 'hidup'. Aku harap kalau korang betul2
kawan aku, korang bacalah email ni sampai habis, kalau boring pun paksa la diri, buat2 cam tak boring ek. Tengkiu...

Benda yang aku maksudkan ialah tentang matlamat dan hakikat hidup kita di atas muka dunia ini. Bunyinya macam benda basi, tapi selepas sejam aku merenung balik tentang hidup aku selama ni, dan recall balik apa yang aku pernah dengar selama ni, baru aku dapat hayati apakah sebenarnya
matlamat hidup kita.

Idea ni datang lepas aku dengar satu talk oleh Syeikh Khalid Yasin, seorang scholar dari US. Talk tu tajuk dia 'The Purpose of Life', dirakam sewaktu beliau berceramah di South Africa pd tahun 1994 di mana selepas talk tu, 43 orang dari audience memeluk Islam on the spot. (dgrla kalau ada masa
free:

http://www.as-sahwah.com/playaudio.php?audioID=39)

Dan aku rasa elok aku share benda ni dengan korang semua. Aku tau skrg tgh musim exam, aku pun byk lagi belum study, tapi bila aku fikir betapa pentingnya benda ni, maka aku sanggup korbankan sejam untuk taip benda ni, yakni terjemahkan apa yang aku fikirkan tadi ke bentuk penulisan so that orang lain boleh ambik manfaat. Rasanya panjang sikit kot tapi harapnya korang boleh korbankan 10 minit dari masa korang untuk baca betul2 dan hayati apa yang aku cuba nak sampaikan insya-Allah.

---------------------------------------------

First sekali, aku rasa korang sumer sure pernah tengok citer The Truman Show kan? Citer tu memang sangat best, aku tgk time kat KMYS, dah ingat2 lupa tapi yg pastinya citer tu mmg best. Memang kreatif sbb lari dari jalan cerita movie2 biasa. Yang aku still ingat, Truman (Jim Carrey) tu dah di set-up sbg pelakon dalam siri reality TV di mana dia sendiri pun tak tau yg SELURUH hidup dia ditonton oleh berjuta2 orang, dan dunia yang dia hidup adalah satu set lokasi penggambaran yang dah direka khusus. Sapa tak penah tengok cepat2 la download ek, tak nyesall tengok.

Ok... itu just mukadimah, nanti aku akan relate kan dengan apa yang aku cuba nak sampaikan.

----------------------------------------------

Pernah tak korang ditanya soalan ni... "Kita hidup ni untuk apa sebenarnya?" Kalau pernah, apa jawapan korang? Kalau tak pernah, rasa2nya kalau ditanya, apa korang akan jawab? Sekiranya korang terpaksa pikir untuk bagi jawapan, maknanya korang belum tahu apa tujuan/matlamat hidup korang.

Mungkin ada yang akan jawab untuk mencari kebahagiaan di dunia dan akhirat. Ada yang akan jawab untuk memberi sumbangan kepada dunia. Mungkin ada yang jawab untuk kumpul harta banyak2 dsb.

Dulu aku tak pernah pk sangat pasal benda ni, dan aku tak pernah ambik berat pun. Dah hidup tu hidup je la...

Dan sebab kita tak tahu tujuan hidup tu lah hidup kita ni terumbang-ambing, bila kita senang kita happy, kadang2 sampai lupa Tuhan. Bila kita susah kita sedih, kita marah, moody, dan sstgh org time susah tu lah baru berdoa. Kadang2 kita rasa kita ni tak pernah tenang dsb. Ini semua disebabkan kita tak tahu, kita hidup ni untuk apa sebenarnya!

Dan untuk pengetahuan korang, semua jawapan yang dalam contoh kat atas tu adalah salah, even mencari kebahagiaan dunia dan akhirat tu pun salah sesalah2nya, sebab hidup kita bukan untuk membahagiakan diri kita, itu selfish namanya. Tujuan hidup kita yang sebenar-benarnya adalah sama dengan tujuan Allah swt mencipta manusia, iaitulah untuk menyembah-Nya.

"Dan tidak Aku jadikan jin dan manusia melainkan untuk menyembah-Ku"
(Surah az-Dzariyaat ayat 56)

Terus terang aku cakap, bila aku first dengar orang bacakan maksud ayat tu, aku tak rasa apa2 pun. Aku rasa cam aku dah tunaikan tujuan hidup aku, sbb aku dah cukup smyg 5 kali sehari (walaupun tunggang-langgang dan biasa lambat)

Tapi aku tak pernah terpikir pun, yang Allah swt sebenarnya maksudkan ialah untuk kita menyembah-Nya SELURUH hidup kita, iaitu 24 jam sehari. Camana tu? Nak kena smyg sampai tak tido ke?

Menyembah Allah ni maksudnya beribadah kepada Allah. dan maksud beribadah kepada Allah yang sebenar2nya ialah 'mencari keredhaan Allah swt'. Sekiranya Allah redha dengan sesuatu perkara yang kita buat, then perkara itu adalah suatu ibadah. Itu konsep menyembah Allah yang sebenarnya, bukan setakat solat, puasa dll.

Maka tujuan hidup kita tak lain tak bukan ialah untuk lakukan perkara2 yang mana sekiranya Allah tahu kita buat benda tu, maka dia akan suka (redha). Dan untuk tinggalkan perkara2 yang sekiranya Allah tahu kita buat benda tu, maka Dia akan marah (murka).

Pada pendapat aku, kita dapat tahu sesuatu perkara tu Allah suka ataupun tidak melalui dua cara:

1. Ilmu
Ini adalah berdasarkan hukum hakam dan fadhilat dari sumber yang 4 (al-Quran, hadis, ijma' dan qiyas). Perkara2 yang jelas diharamkan adalah sangat dimurkai oleh Allah. Perkara2 makruh Allah tidak suka, tetapi tidak sampai kepada murka jika kita melakukannya. Perkara2 yg disunatkan adalah disukai oleh Allah. Perkara2 fardhu Allah murka jika kita tinggalkannya, dan
kategori yang paling besar ialah perkara2 yang harus iaitu yang tidak dihukumkan dalam kategori2 lain, perkara ini boleh menjadi perkara yang diredhai dan boleh menjadi perkara yang dibenci bergantung kepada banyak faktor, antaranya niat pelaku dan kesan tidak langsung daripada
perbuatan tu.

2. Common sense (fitrah)
Ini apply untuk perkara2 yang tidak dihukumkan secara qat'i (tiada hukum secara jelas, iaitu perkara dalam kategori harus spt di atas) tapi kita sebagai manusia sebenarnya boleh tahu perkara tu Allah suka ataupun tidak. Secara umumnya, perkara yang nafsu kita suka, maka Allah tidak suka. Contohnya mendengar muzik, memang takde hukum qat'i yang mengatakan muzik itu harus atau haram, tapi kita boleh tahu secara common sense muzik2 yang nafsu kita suka sesangat contohnya lagu2 memuja wanita atau memuja kasih-sayang di antara lelaki-wanita, lagu2 begitu Allah tidak suka. Apa buktinya kita ada common sense ni? Buktinya kalau ada seorang ustaz atau orang alim duduk dengan kita, kita tak akan pasang lagu2 camtu depan diorang sebab kita respek (segan) kat dia. Maksudnya kita tahu diorang tak suka lagu camtu, maka lebih-lebih lagi lah Allah swt. Dan lagu2 yang mungkin tak berapa kena dengan nafsu kita, contohnya nasyid, selawat
dan zikir munajat, adalah sebaliknya disukai oleh Allah swt.

Ok, setelah kita jelas apakah perkara yang Allah suka, apa yang Allah tidak suka dan apa perkara yang Allah benci, seterusnya kita perlu tahu bahawa sekiranya Allah redha dengan kita secara overall, maka kita dijanjikan akan dianugerahkan dengan syurga Allah yaitu nikmat yang cukup besar... tak tercapai oleh akal manusia betapa besarnya nikmat Allah di dalam syurga nanti

So bagaimana Allah swt asses kita untuk menentukan samada Dia redha terhadap kita ataupun tidak? Jawapannya... itulah peranan dunia ini iaitu sebagai medan ujian kepada kita samada kita ni berhak mendapat keredhaanNya ataupun tidak.

Analoginya: Kalau kita nak tahu seseorg tu pandai berlakon atau pun tak, maka kita boleh buat audition dan suruh dia berlakon sebagai satu ujian (test).

Maka begitulah juga dunia ini, Allah sediakan sebagai ujian kepada kita untuk melihat sejauh mana kita MENCARI keredhaanNya. Dunia ini dah di set-up sebaik-baiknya sebagai medan ujian kepada kita.

Kalau kita buat perkara yang Allah suka dan tinggalkan yang dibenci, maka kita pass ujian, tapi jika kita tinggalkan yang Allah suruh dan buat yang Allah benci, maka kita fail ujian tu. SEMUA PERKARA DI DUNIA INI ADALAH UJIAN SEMATA-MATA. INILAH HAKIKAT KEHIDUPAN KITA DI DUNIA INI.

Contohnya:

1. Ujian perintah; solat, puasa dll:- menguji sejauh mana ketaatan kita kepada Allah, Allah redha kepada orang yang patuh kepada perintahNya.

2. Ujian kesusahan:- ujian untuk menguji kesabaran, Allah redha kepada orang yang sabar.

3. Ujian kesenangan:- ujian sejauh mana kita lalai dengan kesenangan.Allah redha kepada kita sekiranya kita tidak lalai akan tujuan hidup kita walaupun diberikan kesenangan. Dan Allah lebih suka syukur orang kaya daripada syukur orang miskin. Keluarga, anak-anak, perasaan cinta dan segala perkara lain yang kita boleh fikirkan semuanya adalah ujian Allah swt untuk menguji samada kita akan mencari keredhaanNya atau kita akan lalai kepadaNya.

Rasanya point yang aku bawak setakat ni dah cukup jelas. Kalau tak jelas, ini dalam bentuk bullet point untuk lebih mudah paham:

1. Tujuan hidup kita adalah untuk beribadah kepada Allah 24 jam sehari semalam.
2. Ibadah ialah perkara yang kita tahu jika kita buat Allah akan suka, lalu kita pun buat perkara tu dengan niat semata-mata untuk Allah suka (redha)
3. Kita perlu tahu apa perkara yang Allah suka dan tidak suka melalui ilmu dan common sense.
4. Dunia ini adalah ujian kepada kita untuk menguji sejauh mana kita cuba mencari keredhaan Allah.

Ok aku sambung point seterusnya...

Bila kita sentiasa bear in mind tentang hakikat bahawa kehidupan di dunia ini adalah semata-mata suatu ujian mengikut neraca Allah, maka setiap apa yang kita nak lakukan mestilah kita kena pikir samada Allah suka ataupun tidak.

Ini apply kepada seluruh kehidupan kita, daripada sekecik2 perkara contohnya potong kuku, sehingga kepada sebesar2 perkara contohnya sistem perundangan.

Ok, sebagai satu contoh: Kita nak tengok TV, time tu ada citer jiwang (e.g Janji Diana): Kita pikir, Allah tgh dok perhatikan kita nih, kalau kita tgk citer ni, Allah suka ke tak? Bukan ke benda yang dipaparkan tu (perhubungan lelaki-perempuan bukan muhrim yg melampaui batas) adalah dilarang oleh Islam? Kalau dah dilarang dalam Islam, ada chance ke Allah nak suka?? Then, katakanlah hati kita decide yg Allah sure tak suka kita tgk citer ni, so kita ada dua pilihan:

1) Jangan tgk citer tu semata2 kerana Allah tidak suka.
2) Tengok jugak, peduli apa kat Allah.

Kalau kita pilih (1) maka kita pass ujian dan mendapat keredhaan Allah.
Kalau kita pilih (2) kita tidak mendapat keredhaan Allah tapi tak semestinya berdosa, sebab tidak ada hukum qat'i mengatakan tgk tv tu haram. Tak disukai oleh Allah tidak semestinya haram. Tapi yang pentingnya, kita dah gagal mendapatkan keredhaan Allah, dengan kata lain, kita fail ujian TV.

Contoh seterusnya: Ada satu golongan nak tegakkan hukum Islam. Maka kita pun hendak join golongan ini kerana hati kita decide Allah sangat suka perkara ni. Tapi ada satu lagi golongan yang menentang hukum Islam kerana mengatakan negara kita sudah cukup Islam, dan golongan yang kedua inilah yang berkuasa.

Sekiranya kita terus menyokong golongan pertama, kita akan diancam dengan pelbagai ancaman. So sekali lagi kita ada 2 pilihan:

1) Teruskan perjuangan semata2 kerana kita tahu Allah suka
2) Hentikan sokongan kepada golongan pertama untuk mendapat keredhaan dari golongan kedua dan seterusnya aman dari ancaman mereka, peduli apa Allah
suka atau tak suka.

Bagi aku, jika kita pilih (1) aku rasa kita pass ujian tu dan mendapat keredhaan Allah. Dan kalau pilih (2) kita fail ujian tu dan samada berdosa atau tak bergantung kepada hukum feqah. Cuma setakat yang aku tahu, berusaha untuk menegakkan hukum Allah di negara orang Islam adalah fardhu ain.

Ok, ini cuma sebagai contoh bagaimana kita tackle ujian2 ini. Kita perlu buat keputusan seperti ni hampir setiap minit dalam hidup kita. Sebelum lakukan apa perkara sekalipun, ingatkan diri kita bahawa Allah sedang memerhatikan kita, dan fikirkan samada Allah suka atau tak terhadap perkara perkara yang kita nak buat tu. Kalau Allah suka dan kita pun buat semata2 sebab Allah suka, maka kita akan mendapat keredhaan Allah swt, insya-Allah.

Secara generalnya, kita akan sentiasa ada 2 pilihan dalam perkara yang kita nak lakukan:
1) Kita lakukan/tinggalkan perkara tu untuk mendapat keredhaan Allah
2) Kita tinggalkan/lakukan perkara tu untuk memuaskan nafsu/kehendak kita walaupun kita tahu Allah tidak suka. Maka kita sama2 fikirkanlah yang mana kita patut pilih dan yang mana kita selalunya pilih.

Secara analoginya, ujian yang kita hadapi ini adalah senang. Sebabnya? sebabnya kita cuma ada dua pilihan dan kita dah tahu hampir kesemua jawapan, so secara logiknya senang la kan. Tapi secara realitinya ujian ini sangatlah susah kerana walaupun kita dah tahu jawapan yang betul, tapi kita selalu didorong oleh nafsu untuk membuat pilihan yang salah. Nafsu dan syaitan adalah musuh yang sangat kuat. Cara untuk menentang 2 musuh ini tidak lain tidak bukan adalah melalui mujahadah (perang dengan nafsu, rujuk artikel yg aku hantar sblm ni) dan yang paling penting ialah untuk sentiasa berdoa.

Bayangkanlah bahawa Allah itu sangat dekat dengan kita (memang sangat dekat pun) maka bisikkanlah apa sahaja yang kita nak kepada Allah swt dengan yakin dan bersungguh2, nescaya akan dikabulkan, jika pun tidak dikabulkan secara terus tetapi akan dimakbulkan kemudian.

Ok, sekiranya kita sentiasa sedar bahawa dunia ini semuanya adalah semata-mata satu ujian, maka terlalu banyak kesan positif yang kita boleh develope. Contohnya:

1. Kita akan hilang sifat cintakan dunia sebab kita tau dunia tu just ujian yang sekejap shj yang tujuannya untuk membuktikan bahawa kita sangat cinta, patuh, takut dsb kepada seorang yang sangat berkuasa (iaitu Allah swt). Selepas ujian tu, jika kita pass maka kita akan diganjari pelbagai
nikmat yang kekal abadi. Maka giler ke apa kita nak kumpul nikmat 'ujian2' tu? Macam kita dlm exam, bila habis masa n cikgu nak pungut kertas soalan kita merayu kat cikgu tu suruh extend exam sebab kita belum puas 'diuji'. Sure org kata kita giler.

2. Jika kita ditimpa kesusahan, kita akan lebih sabar dan tak terlalu risau sebab kita tahu itu cuma sebahagian dari ujian Allah swt. Jika kita lulus ujian tu kita akan diganjari hidup yang bebas dari kesusahan dan kerisauan selama-lamanya (iaitu di akhirat nanti).

3. Jika kita diberikan kesenangan, kita tidak akan leka sbb kita tahu itu cumalah satu ujian, dan kita tahu kesenangan di dunia amat sedikit berbanding kesenangan di akhirat nanti.

4. Hidup kita akan jadi sangat tenang. Analoginya ialah macam kita tengok citer suspen, contohnya kecik2 dulu aku suka tgk MacGuyver, biasanya towards the end tu dia akan sampai peak suspense, contohnya time MacGuyver nak matikan bom, tinggal 20 sec lagi, tetiba iklan...Kita punyerla bengang sebab suspense. Tapi kalau kita dah pernah tgk episod tu sebelum ni, maka
kita tak rasa suspense pun sebab kita dah tahu yang MacGuyver akan selamat... lagipun kita tahu kalau dia mati maka The End la citer tu, so kita pun tgk jer dengan tenang. Begitu juga hidup kita, kita tau ianya ujian, dan kita dah tau camna nak hadapi ujian tu, dan kita dah dibagitau bagaimana kesudahannya ujian ni, maka secara logiknya kita akan tenang jer. Takder gaban2

5. Kita akan sentiasa buat benda baik... sebab kita nak pass ujian. Ke ada orang nak fail ujian? Buat baik plak ikhlas kerana Allah, tak mengharapkan apa2 balasan dari manusia, sebab kita tau kalau kita harap balasan then kita nyer ujian akan void.

6. Sekiranya seluruh manusia sedar tentang hakikat dunia ini adalah suatu ujian, maka dunia ini akan jadi aman damai, semua org berlumba2 nak buat baik dan jauhi kejahatan sebab semua nak pass ujian. Ramai orang salah anggap bahawa dunia yang aman inilah matlamat hidup kita, itu adalah karut. Matlamat kita hanya satu.. iaitu untuk menyembah @ mengabadikan diri @
beribadah kepada Allah atau dengan kata lain mencari keredhaan Allah swt. Dunia yang aman damai semua tu cuma spin-off. Dan dunia yang 100% aman tidak akan wujud sebab medan ujian mana boleh senang sangat, mestilah ada kesusahan semua tu, itu adalah sunnatuLlah (Ketetapan Allah)

7. Kita akan sentiasa ingat kat Allah swt dan seterusnya 24 jam sehari hidup kita adalah 100% ibadah. Masya Allah...

Dan banyak lagi, kalau nak disenaraikan semua kesan2 nya maka jawabnya tak cukuplah memori PC aku ni...



Ok, seterusnya point yang aku nak sentuh ialah tentang keikhlasan dalam melakukan amalan.



Bila kita buat sesuatu semata2 kerana mencari keredhaan Allah, atau dengan kata lain kita buat tu semata2 kerana kita tahu Allah suka, maka secara automatiknya kita ikhlas kerana Allah swt.

Ikhlas ini dari segi syara' nya ialah kita buat suatu perkara tanpa mengharapkan balasan. Aku suka bahagikan ikhlas kepada 2:

1. Ikhlas kerana Allah - seperti yang dinyatakan kat atas.

2. Ikhlas semata2 ikhlas - yaitu buat sesuatu perkara yang baik dan tidak berniat untuk mendapatkan keredhaan Allah, tetapi pada masa yang sama tidak ada niat untuk mendapat balasan, mendapat manfaat, dipuji dsb. Kata org putih, do just for the sake of it. Buat semata2 sebab perkara tu baik.

Dalilnya ialah kisah yang diceritakan oleh Rasulullah bagaimana seorang pelacur dimasukkan ke dalam syurga kerana Allah redha kepadanya di atas perbuatannya menolong seekor anjing yang haus. (Hadis Bukhari no 3208)



Ikhlas yang pertama tu adalah ikhlas seperti yang dinyatakan sebelum ni, iaitu kita buat sesuatu perkara semata2 kerana kita tahu Allah sukakan perkara tu. Contohnya kalau kita ikhlas belajar, maka maksudnya ialah kita belajar semata2 kerana kita tahu Allah suka perbuatan belajar itu.
Bukan sebab kita nak dapat kelulusan untuk bekerja dsb. Kalau kita niat belajar untuk menyumbang kepada agama, negara dsb, itu pun boleh dikira ikhlas, tetapi ikhlas yang indirect, sebabnya ia tergantung pula atas niat kita menyumbang kepada agama dan negara tu, kalau kita niat menyumbang kepada negara supaya dikenang, bukan semata2 kerana Allah suka perbuatan
menyumbang tu, then tak ikhlas juga namanya. Jika kita melakukan sesuatu perkara untuk
mendapatkan ganjaran yang Allah janjikan iaitu syurga dsb, itu pun tidak dikira sebenar-benarnya ikhlas kerana Allah.



Ikhlas yang kedua ialah ikhlas semata2, dan tidak disandarkan kepada Allah. Iaitu kita buat sesuatu perkara cuma sebab kita rasa perkara tu baik. Bukan buat kerana Allah tetapi bukan juga berniat untuk disanjung, dipuji dibalasi dsb maka itupun ikhlas juga namanya, tapi ikhlas ini terlalu sukar
untuk didapati kerana setiap yang kita perbuat biasanya ada sebab yang mendorongnya. Maka ikhlas yang pertama itulah yang kita cuba capai.

Aku akan sambung lagi bab ikhlas ni lain kali iaitu berkenaan dengan amalan dengan niat untuk mendapat balasan syurga. Amalan dengan niat sebegini tidak dikira betul2 ikhlas, aku akan elaborate point ni lain kali.

Cuma last sekali, aku nak tutup balik dengan citer The Truman Show. Korang nampak tak persamaan antara hakikat kehidupan kita dengan apa yang dialami oleh Truman tu? Tidakkah kita sedar bahawa segala perbuatan kita diperhatikan oleh Allah swt dan 2 org malaikat sepanjang masa? Hakikat bahwa kita diperhatikan oleh Allah swt sepanjang masa adalah jauh lebih besar daripada Truman yang diperhatikan oleh berjuta2 manusia lain.

Bayangkan kalau kita adalah Truman dan kita tahu bahawa kamera ada dimana2 dan setiap perbuatan kita diperhatikan oleh berjuta2 orang, rasanya sanggup tak nak buat benda2 tak senonoh? Sure la malu kan?

Tapi yang peliknya kita memang tahu bahawa kita sentiasa diperhatikan oleh Allah dan dua orang malaikat, tapi kita still boleh buat pelbagai jenis maksiat di waktu orang lain nampak dan lebih2 lagi bila orang tak nampak. Tak malukah kita kepada Allah swt??

Okla.... rasanya dah panjang gila... tapi aku puas hati sebab aku rasa Allah suka dengan apa yang aku buat insya-Allah, dapat satu 'markah'... amiin.

Apa yang aku tulis ni adalah peringatan untuk diri aku sendiri dan selebihnya boleh dimanfaatkan oleh korang semua. Aku harap kita dapat sama2 berubah. Aku nak berubah tapi aku harap aku dapat berubah bersama2 dengan 'persekitaran' aku, maksudnya kawan2 aku berubah bersama. Korang semua lah kawan2 aku yang paling rapat maka aku harap kita dapat berubah bersama2.
Nanti banyak perkara kita akan buat bersama2 in the future, so sgt penting untuk kita start berubah kepada yang Allah redhai dan kita saling ingat-mengingatkan.

Pepatah Arab berbunyi:
“Sahabat yang baik adalah lebih mahal dari segunung emas permata. Oleh itu apabila kamu berdo’a janganlah kamu minta segunung emas permata tetapi mintalah dari Tuhanmu sahabat yang soleh”.

Sabda Rasulullah SAW diriwayatkan oleh Bukhari dan Muslim:
Maksudnya " Tujuh golongan yang akan dinaungi oleh Allah SWT pada hari dimana tidak ada naungan kecuali naunganNya: Imam yang adil, pemuda yang dibesarkan dalam beribadat kepada Allah, orang yang hatinya selalu rindu pada masjid, dua orang yang berkasih sayang semata-mata kerana Allah iaitu berkumpul kerana Allah dan berpisah kerana Allah. Seorang lelaki yang diajak
berzina oleh wanita bangsawan dan rupawan lalu ditolaknya dengan ucapan "aku takut kepada Allah", seorang yang bersedekah yang dirahsiakan sehingga tangan kirinya tidak tahu apa yang dilakukan oleh tangan kanannya dan akhir sekali seorang yang berzikir kepada Allah dalam keadaan menyendiri lalu menitiskan air matanya".

"Demi masa. Sesungguhya manusia itu benar-benar dalam kerugian, kecuali orang-orang yang beriman dan mengerjakan amal soleh, dan nasihat menasihati supaya mentaati kebenaran dan nasihat menasihati supaya menetapi kesabaran"
(QS. Al-Asr : 1-3).


wallahu'alam

wassalam

(yang baik tu semuanya dari Allah, dan yang buruk tu mmg dari kejahilan aku... so tolongla betulkan kalau ada yang salah ek)

Mentari Hidup (Haikal)

Kala senja itu tiba,

Ku termenung sendirian,

Terasa diriku ini jauh dari rahmat Tuhan,

Dosa yang aku lakukan,

Menerjah ruang fikiran,

Masihkah ada untukku keampunan...



Gelap rasa dunia ini,

Tanpa cahaya Ilahi,

Baru kini kusedari,

Jalan yang aku lalui

Memusnah pedoman hidup

Melempar hatiku ini kelembah kehinaan....



Chorus



Dalam kegelapan itu,

Terbit cahaya dariMu,

Memandu hambuMu menuju iman,

Menginsafi diri dengan ketaqwaan dan kesabaran



Kau terangi jalanku menuju syurgaMu,

Dan Kau tunjuki dengan hidayahMu

Hanyalah padaMu kuhadapkan diri

Mohon keampunan



Wahai Yang Maha Pengasih,

Bantulah hambuMu ini,

Yang kian terumbang ambing,

Di dalam arus duniawi,

Kuberdoa kepadaMu,

Memohon limpah rahmatMu,

Mentari hidupku kan bersinar kembali......

something to PONDER

For all the guys out there, let's ponder & reflect about the message below, and for the ladies you can share this with your love ones...
A girl in love asked her boyfriend...

Girl : Tell me... who do you love most in this world?
Boy : You, of course!
Girl : In your heart, what am I to you?
Boy : The boy thought for a moment and looked intently in her eyes and said, "You are my rib.
In the Bible, it was said that God saw that Adam was lonely, during his sleep; God took one of Adam's rib and created Eve. Every man has been searching for his missing rib, only when you find the woman of your life; you'll no longer feel the lingering ache in your heart."

After their wedding, the couple had a sweet and happy life for a while. However, the youthful couple began to drift apart due to the busy schedule of life and the never-ending worries of daily problems... their life became mundane...
All the challenges posed by the harsh realities of life began to gnaw away
their dreams and love for each other... The couple began to have more
quarrels and each quarrel became more heated...
One day, after the quarrel, the girl ran out of the house...

At the opposite side of the road, she shouted, "You don't love me!"
The boy hated her childishness and out of impulse, retorted, "Maybe, it was
a mistake for us to be together! You were never my missing rib!"
Suddenly, she turned quiet and stood there for a long while...
He regretted what he said but words spoken are like thrown away water, you
can never take it back. With tears, she went home to pack her things and was
determined in breaking-up.
Before she left the house, "If I'm really not your missing rib, please let me go..."
She continued, "It is less painful this way... let us go on our separate ways and search for our own partners..."
Five years went by...

He never remarried but he had tried to find out about her life indirectly...
She had left the country and back...
She had married a foreigner and divorced...
He felt anguished that she never waited for him.
In the dark and lonely night, he lit his cigarette and felt the lingering ache in his heart. He couldn't bring himself to admit that he was missing her...
One day, they finally met... At the airport, a place where there were many reunions and good-byes...

He was going away on a business trip.
She was standing there alone, with just the security door separating them.
She smiled at him gently.

Boy : How are you?
Girl : I'm fine. How about you... Have you found your missing rib?
Boy : No.
Girl : I'll be flying to New York in the next flight.
Boy : I'll be back in 2 weeks time. Give me a call when you are back...
You know my number... Nothing has changed.
With a smile, she turned around and waved good-bye...
Good-bye...
One week later, he heard of her death. She had perished in New York. In the
event that shocked the world...
Midnight...

Once again, he lit his cigarette...
And like before, he felt the lingering ache in his heart... He finally knew,
she was the missing rib that he had carelessly broken...
..........................................................THE END................................................................
Sometimes, people say things out of moments of fury... Most often than not, the outcome could be disastrous and detrimental... We vent our frustrations 99% at our loved ones... And even though we know that we ought to "think twice and act wisely", it's often easier said than done.

Things happen each day, many of which are beyond our control...
Let us treasure every moment and everyone in our lives...
Tomorrow may never come; give and accept what you have today.
"Men stumble over pebbles, never over mountains." - Emilie Cady

WANITA:Ciptaan-NYA yang indah...

1. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 orangwali.

2. Seorang wanita solehah adalah lebih baik daripada 70 lelaki solehah.

3. Seorang wanita yang jahat adalah lebih buruk daripada 1,000 lelaki yang
jahat.

4. 2 rakaat solat dari wanita yang hamil adalah lebih baik daripada 80
rakaat solat wanita yang tidak hamil.

5. Wanita yang memberi minum susu kepada anaknya daripada badannya (susu badan) akan dapat satu pahala daripada tiap-tiap titik susu yang diberikannya.

6. Wanita yang melayan dengan baik suami yang pulang ke rumah di dalam keadaan letih akan mendapat pahala jihad.

7. Wanita yang habiskan malamnya dengan tidur yang tidak selesa kerana menjaga anaknya yang sakit akan mendapat pahala seperti membebaskan 20 orang hamba.

8. Wanita yang melihat suaminya dengan kasih sayang dan suami yang melihat isterinya dengan kasih sayang akan dipandang Allah dengan penuh rahmat.

9. Wanita yang menyebabkan suaminya keluar dan berjuang ke jalan Allah dan kemudian menjaga adab rumahtangganya akan masuk syurga 500 tahun lebih awal daripada suaminya, akan menjadi ketua 70,000 maalaikat dan bidadari dan wanita itu akan dimandikan di dalam syurga, dan menunggu suaminya dengan menunggang kuda yang dibuat daripada yakut.

10. Wanita yang tidak cukup tidur pada malam hari kerana menjaga anak yang sakit akan diampunkan oleh Allah akan seluruh dosanya dan bila dia hiburkan hati anaknya Allah memberi 12 tahun pahala ibadat.

11. Wanita yang memerah susu binatang dengan "bismillah" akan didoakan oleh binatang itu dengan doa keberkatan.

12. Wanita yang menguli tepung gandum dengan "bismillah", Allah akan berkatkan rezekinya.

13. Wanita yang menyapu lantai dengan berzikir akan mendapat pahala seperti meyapu lantai di baitullah.

14. Wanita yang menjaga solat, puasa dan taat pada suami, Allah akan
mengizinkannya untuk memasuki syurga dari mana-mana pintu yang dia suka.

15. Wanita yang hamil akan dapat pahala berpuasa pada siang hari.

16. Wanita yang hamil akan dapat pahala beribadat pada malam hari.

17. Wanita yang bersalin akan mendapat pahala 70 tahun solat dan puasa dan
setiap kesakitan pada satu uratnya Allah mengurniakan satu pahala haji.

18. Sekiranya wanita mati dalam masa 40 hari selepas bersalin, dia akan dikira sebagai mati syahid.

19. Jika wanita melayan suami tanpa khianat akan mendapat pahala 12 tahun solat.

20. Jika wanita menyusui anaknya sampai cukup tempoh (2 ? tahun),maka maalaikat-maalaikat di langit akan khabarkan berita bahawa syurga wajib baginya.

21. Jika wanita memberi susu badannya kepada anaknya yang menangis, Allah akan memberi pahala satu tahun solat dan puasa.

22. Jika wanita memicit suami tanpa disuruh akan mendapat pahala tola emas dan jika wanita memicit suami bila disuruh akan mendapat pahala 7 tola perak.

23. Wanita yang meninggal dunia dengan keredhaan suaminya akan memasuki syurga.

24. Jika suami mengajarkan isterinya satu masalah akan mendapat pahala 80 tahun ibadat.

25. Semua orang akan dipanggil untuk melihat wajah Allah di akhirat,tetapi Allah akan datang sendiri kepada wanita yang memberati auratnya iaitu memakai purdah di dunia ini dengan istiqamah.

Pandangan : Amatlah mudah bagi seorang wanita untuk menjejak Syurga.Namun begitu mengapa terlalu ramai yang masih hidup dalam kejahilan?

Sang suami pula perlu ingat, tidak kamu jejaki syurga sebelum keluarga kamu menjejak syurga. Jangan ingat hendak kahwin empat jika yang satu belum terbela.

Yang belum kahwin tu ingat, kamu terdedah kepada kemungkaran. Iman akan dicabar sehebat-hebatnya ketika ini. Pilihlah Syurga dan bukannya Neraka.

Siapa tahu, hari ini kita tak sampai ke rumah sebab di pertengahan jalan kita bertemu Izrail. Siapa tahu, hari ini hari terakhir kita berjumpa pasangan kita sebab di pertengahan jalan, dia berjumpa Izrail. Bagaimana rasanya ketika berjumpa Izrail? Untuk yang beriman, macam 700 pedang yang tajam mencucuk kamu dalam semua arah. Yang tak beriman, bayangkan pisau potong daging kat pasar tu yang tumpul. Pisau tu menetak kepala kita macam
mana orang memecahkan tempurung kelapa. Kepala kita di kopak dua,
dipisahkan dengan kasarnya, ketika kita masih hidup. Lepas tu di
kapak-kapak kan kepala kita macam tembikai.Itu baru bab kepala. Belum masuk tangan, kaki,badan, etc....

Wallahu a'lam...

wahai WANITA

Assalamualaikum Warahmatullahi Wbarakatuh

Sedarlah oh wanita...
Dirimu amatlah berharga...
Pertahankan maruah...
Tinggalkan lembah hina...
Kembalilah pada Allah..
Carilah keredhaanNya..
Masih ada kesempatan masa..
Sebelum kau menemuiNya...

Wahai wanita sekelian...renungilah kejadian mu dari kesunyian Adam a.s. maka terciptanya Hawa a.s. Wanita adalah ciptaan Allah swt sama seperti lelaki. Kedatangan Islam telah meletakkan darjat wanita di tempat yang mulia. Tidak ada peradaban lain di dunia ini yang memperlihatkan kemuliaan wanita melainkan Islam.

Penciptaan wanita bermula dari Hawa a.s. Beliau dicipta dari tulang selangka kiri Nabi Adam a.s. Kenapa diciptakan makhluk bernama wanita? Kerana lelaki akan kesunyian tanpa wanita seperti mana yang Nabi Adam alami ketika berseorangan di syurga dahulu.

Dan di antara ayat-ayatNya (keterangan tentang kekuasaan dan rahmat Allah), bahawa Dia (Allah) menciptakan isteri-isteri kamu daripada diri kamu, untuk kamu, supaya kamu bersenang hati dan hidup mesra dengannya, dijakanNya di antara kamu (suami-isteri) perasaan kasih sayang dan belas kasihan (Ar-Rum:21)

Wanita mempunyai peranan yang sama penting di dalam kehidupan di muka bumi ini. Di dalam al-Quran sendiri telah diturunkan surah yang khusus mengenai wanita iaitu surah an-Nisaa'.

Malah ada kata-kata bijak pandai mengatakan, "seorang lelaki yang hebat itu pasti ada wanita di belakangnya." Wanita itulah ibunya ataupun isteri kepada lelaki tersebut.

Nabi saw juga ketika menyampaikan risalah Islam kepada manusia, kesemua isteri-isteri baginda serta anak-anaknya khususnya Sayyidatina Fatimah menjadi watak-watak yang penting dalam penyebaran dakwah khususnya di kalangan wanita.

Orang yang mententeramkan Nabi saw ketika turunnya wahyu pertama, yang mula-mula beriman ketika manusia dalam keadaan kafir, yang membenarkan baginda ketika difitnah, yang banyak membantu dengan harta ketika tiada manusia lain yang membantu itulah dia seorang wanita yang dinamakan Sayyidatina Khadijah ra.

Dari wanita, lahirlah seorang pemimpin agung. Dari susuan seorang wanita juga lahirlah manusia yang intelek. Dari asuhan dan tarbiyyah seorang wanita juga lahirlah manusia yang bertaqwa.

Tangan yang menghayun buaian juga boleh menggegarkan dunia. Tetapi adakah semua wanita itu boleh menggegarkan dunia seperti mana Masyitah mampu menggegarkan singgahsana Firaun laknatullah itu?

Sesungguhnya dengan agama sahaja wanita itu boleh menggegarkan dunia. Seorang lelaki yang hebat itu dilahirkan oleh wanita yang hebat juga. Mereka itu adalah wanita yang menundukkan pandangan mereka, menjaga aurat mereka, memelihara malu mereka, yang memelihara perilaku mereka serta patuh dan tunduk kepada semua tuntutan yang telah disyariatkan.

Aurat merupakan antara perkara utama yang perlu dijaga oleh seorang wanita Islam. Dalam sebuah hadis, Nabi S.A.W bersabda yang bermaksud: "Terdapat 99 bahagian tarikan pada wanita berbanding lelaki, lalu Allah kurniakan ke atas mereka sifat malu." (Hadis riwayat Baihaqi)

Hadis ini menunjukkan betapa besarnya tarikan wanita terhadap seorang lelaki.

Sesungguhnya makanan yang sentiasa tertutup itulah yang akan menjadi rebutan berbanding dengan makanan yang terdedah dan tidak tertutup. Makanan yang terhindar dari pencemaran jugalah yang akan memberikan kekuatan pada tubuh manusia.

Ingatlah wahai wanita, lelaki yang jahat itu sentiasa melirikkan matanya di setiap inci bahagian tubuhmu yang terdedah. Nafsunya sentiasa mencari jalan untuk melihat wajah, serta lenggok dan bentuk tubuhmu yang menawan. Sesungguhnya tubuhmu itu adalah hak bagi suami mu sahaja.

Ingatlah wahai wanita, sesungguhnya kejahatan yang engkau lakukan pasti akan menarik 4 golongan lelaki yang lain bersama ke dalam neraka. Iaitu ayahmu,suamimu,anak lelakimu serta adik-beradik lelakimu. Sedangkan kejahatan lelaki itu tidak akan menarik seorang wanita pun bersama mereka ke neraka.

Ingatlah wahai wanita, kepanasanmu bertudung, longgarnya pakainmu, panjangnya lengan bajumu, panjangnya sarung kakimu, sopannya tingkah lakumu serta ketabahanmu menjaga syariat Islam itu ganjarannya syurga di akhirat kelak.

Kebaikan itu adalah elok budi pekerti. Dan dosa itu ialah apa yang tergetar dalam diri engkau dan engkau benci bahawa dilihat oleh manusia kepadanya (Riwayat Muslim)

Ibn Umar ada berkata, "Kebaikan itu mudah, muka yang berseri-seri dan perkataan yang lemah lembut."

Abu Darda' pernah menyebut, "Kebaikan itu dalam ketenteraman, dan kejahatan itu dalam keraguan"

Pemuda tiang negara, pemudi harapan bangsa. Adakah seorang wanita itu menjadi harapan kepada bangsa sekiranya auratnya tidak dijaga dengan sempurna, perilaku akhlaqnya memualkan sesiapa yang melihatnya? Wanita yang tidak memelihara agama itukah yang bakal melahirkan generasi-generasi akan datang yang akan menyambung mata rantai perjuangan Rasulullah saw?

Sesungguhnya al-Quran dan Sunah Rasul telah menunjukkan jalan untukmu wahai wanita. Segalanya terpulang kepadamu untuk memilih jalan Maryam, ibu kepada Nabi Isa as, ataupun jalan Ummu Jamil, isteri kepada Abu Lahab.

Namun sekiranya syurga itu impianmu, maka ketahuilah jalan ke syurga itu penuh dengan pelbagai kesusahan yakni engkau perlu mengawal kehendak nafsumu yang menggoda. Sekiranya, neraka itu cita-cita mu, maka ketahuilah sesungguhnya jalan ke neraka itu dihiasi dengan keseronokan-keseronokan yang bersifat sementara dan tidak kekal abadi.

Wallahua'lam

INGATAN BUAT MUSLIMAH

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

(Petikan "INGATAN BUAT MUSLIMAH"... )

Hidup ini kadang-kadang rasa gembira, kadang-kadang rasa sedih, nak marah ,merajuk atau jauh hati, kadang-kadang rasa di sayangi, rasa di perlukan, rasa terasing, rasa di buang … macam-macam perasaan yang bersarang dalam hati dan itulah kurnian dariNya yang maha bijak sana dan seharusnya kita bersyukur.

Kadang –kadang kita sering alpa ,leka dengan keindahan dunia , terlalu menurut kehendak nafsu , mengikut telunjuk syaitan sampai terlupa yang diri ini adalah hamba dan mendapat rahmat daripadanya ,hamba yang sering dikurnia kan nikmat dariNya , tetapi kita terlalu sedikit mensyukurinya.

Kebiasaanya manusia akan merasa bahagia bila disayangi , di beri perhatian ,di ambil berat ,di cintai , kadang-kadang sedikit bangga bila diri ini dirindui .Tapi oleh kerana terlalu tabsub mengejar semua ni ,kadang-kadang kita tak sedar yang kita telah melanggar perintah Allah , melanggar syariat sekaligus mencemarkan tatasusila kita sebagai muslimah yang beriman. Betapa wanita itu akal nya setipis rambutnya, ….hatinya serapuh kaca….dan perasannya yang selembut sutera itu maka hendaklah di bekalkan dengan ilmu , di kuatkan kan dengan iman dan dihiasi dengan akhlak.

Makhluk emosinal atau lebih dilabelkan sebagai makhluk perasa dan itulah wanita berbanding lelaki yang lebih di nobatkan kan sebagai mahkluk berakal.Wanita juga di labelkan sebagai makhluk pemalu…sukar untuk meluahkan rasa,

Rasulullah saw bersabda “Malu dan iman itu bergandingan bila terangkat satu maka terangkatlah satu lagi” ..maka ini jelas menunjukkkan kepentingan malu dalam diri setiap muslimah.

Persoalannya sekarang , masihkah sifat malu ini menyelubunggi diri setiap muslimah? Jika ya kenapa masih ada lagi mereka yang berani membonceng motor dengan lelaki yang bukan muhrim , mengapa ada lagi muslimah yang tidak menutup aurat , yang paling sedih bila ana terdengar ada diantara kawan ana yang bercerita tentang member mereka yang membuka aurat sedangkan dulunya aurat itu di jaga.Kenapa kita mudah mengikuti perkara yang tidak baik sedangkan perkara yang baik kita tolak ketepi.

Tapi sedarkah kita selemah –lemah wanita ini ia berjaya menguasai kaum adam yang mempunyai sembilan akal , bertapa peliknya…tapi itulah kenyataan.

Bertapa kuatnya pengaruh wanita pada lelaki dan ini menunjukkan yang dunia ini telah hampir pada akhir zaman.

Betul kata Rasulullah saw “ Sesungguhnya kemusnahan kaum lelaki itu adalah kerana mentaati wanita-wanita mereka”

Selain daripada itu “Kejahilan bagi kaum lelaki ialah mentaati wanita selain daripada ibunya”

Huzaifah r.a berkata ia mendengar saw bersabda di dalam khutbahnya

“Arak adalah ibu segala maksiat , wanita adalah jala syaitan dan cinta dunia adalah kepala setiap dosa.”

Rangkap yang wanita adalah jala (perangkap syaitan ) menjelaskan maksud samada syaitan telah menghiasi mereka dengan begitu menarik supaya menimbulkan rangsangan ataupun lelaki yang jahat akan memandang serta menggoda mereka dengan perantaraan mereka.

Ibnu Mas’ud ra telah meriwayatkan bahawa Rasulullah saw telah bersabda , “Wanita adalah objek yang tersorok , di mana ,apabila ia keluar syaitan akan menghias mereka untuk menggoda kaum lelaki” At-Tirmizi.

Sedarlah kaum lelaki , di sini cabaran bagi anda maka jangan sesekali terbuai dengan tipu daya syaitan seperti firman Allah yang bermaksud:

“Wahai orang-orang yang beriman , masuklah kamu ke dalam islam keseluruhannya dan janganlah kamu turut langkah –langkah syaitan .Sesungguhnya syaitan itu musuh kamu yang paling nyata bagimu.Tetapi jika kamu tergelincir (dari jalan Allah) sesudah datang padamu bukti-bukti kebenaran , maka ketahuilah , bahawasanya Allah Maha Perkasa lagi Maha bijaksana” (Al-Baqarah 208-209)



Buat kaum lelaki berwaspadalah jangan sesekali mendidik kaum wanita dengan mengikuti perintahnya kerana ia mencerminkan kejahilan anda , jangan jinakkan mereka dengan emas atau harta kerana mereka akan jadi liar dan kau semakin diperbodohkan , jangan hiburkan mereka dengan kecantikan kerana mereka akan menderita dan kau akan sengsara. Maka pimpimlah mereka dengan jalan kebenaran ,jalan yang diredhai Allah kerana kau akan di tanya akan tanggungjawabmu itu wahai lelaki.

Ibnu Umar r.a berkata :Bersabda Rasulullah Saw :

“Kamu sekalian adalah pemimpin dan kamu akan di tanya tentang mereka yg kamu pimpin .Raja yang memimpin rakyatnya dan suami pemimpin kepada keluarganya dan isteri pemimpin rumah tangga suami dan anak-anaknya .Maka kamu sekalian pemimpin dan akan bertanggumgjawab atas pimpinanmu”.(Riwayat Bukhari dan muslim)

Huzaifah berkata dia mendengar Rasulullah saw bersabda :

“Letakkanlah wanita pada kedudukan yang paling rendah lantaran Allah juga telah melakukan demikian” ( Razin dan Baihaqi)

meletakkan mereka pada kedudukan yang paling rendah bermaksud bahawa Allah swt juga telah berfirman mengenai mereka selepas kaum lelaki di dalam Al-Quran .Begitu juga di dalam solat berjemaah , kaum wanita di kehendaki bersolat di bahagian terakhir .Di dalam kes persaksian , warisan dan pangkat Allah telah meletakkan wanita pada kedudukan kedua berbanding kaum lelaki .

Ana harap lepas ni jangan ada pula perasaan benci pada kaum ana , ana sekadar memberi ingatan pada golongan Adam supaya tak mudah leka , tak sedikit pun bermaksud nak mengecilkan atau merendahkan kaum ana sebabnya ana pun pompuan juga.

Buat muslimin kamu perlukan wanita , tanpanya hidupmu tak sempurna dan kamu tak akan ada di dunia ini , kamu perlukannya sebagai teman untuk menemanimu dalam meneruskan perjuangan ,pendorong dikala kesulitan , penyuluh dikala kamu tersasar , pembakar semangat dan lain-lain.

“Apa yang tak ada dalam syurga sehingga Adam inginkan Hawa”

Penciptaan wanita ini tidak sia-sia , Allah menciptakan sesuatu ,ada rahsia yang tersembunyi , ada hikmah ada kebaikannya.

Rasulullah saw bersabda :
“Berlaku baiklah terhadap kaum wanita lantaran mereka diciptakan dari tulang rusuk dan tulang rusuk yang paling bengkok adalah bahagian yang teratas , jika kamu cuba untuk meluruskannya kamu akan mematahkannya dan jika kamu membiarkannya ia akan tetap bengkok , maka berlakul;ah baik pada wanita kamu” (Al-Bukhary dan muslim)

akhir sekali ana ingin sampaikan lagu ni khas buat kaum lelaki , hayati lirik lagu ini.

Ranjau berduri

Gerak langkahmu memikat hati ,
Lirik senyummu manis sekali,
Namun kini ,
Aku menyedari ,
Ia adalah ranjau berduri,

Yg semestinya daku lalui,
Untuk menguji iman di hati,
Setinggi mana ketakwaan,
Sekuat mana keimanan,

Janganlah kau cuba ,
Menggoda diriku,
Membuang waktu dan tenagamu,
Cintaku hanya cinta abadi ,
Cinta Allah, Allah hurabbi,

Allah ya Rahman , Allah ya Rahim,

Senyumanmu itu racun berbisa ,
Mengugat naluri menggoda jiwa,
Walau rupamu amat menawan ,
Namun ku tetap pilih yang beriman.


Nyanyian lagu Nowseeheart, album “ wahyu pertama” , :) bukan nak promosi but kaset nie bessssssst.

Buku yang ana rujuk _panduan wanita solehah
_muslimah sejati
_Jalan menuju iman



akhir kalam wasalam …Ilmu itu pembuka segala amal

sekadar peringatan buat diri sendiri dan sahabat sekalian .

Wassalam...

Wasiat Rasulullah kpd Aishah...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

Muhammad Isa al-Jambuli

SAIYIDATUNA 'Aisyah r.'a meriwayatkan : Rasulullah s.a.w (mafhumnya), "Hai Aisyah, aku berwasiat kepada engkau. Hendaklah engkau senantiasa mengingati wasiatku ini. Sesungguhnya engkau akan senantiasa di dalam kebajikan selama engkau mengingati wasiatku ini..."

Intisari wasiat Rasulullah s.a.w tersebut dirumuskan seperti berikut: Hai, Aisyah, pilaharakanlah diri engkau. Ketahuilah bahawa sebahagian besar daripada kaum engkau (kaum wanita) adalah menjadi kayu api di dalam neraka. Antara sebab-sebabnya ialah mereka itu :

(a) tidak dapat menahan sabar dalam menghadapi kesakitan (kesusahan) - apabila dibalakan tidak bersabar;

(b) tidak memuji Allah Taala di atas kemurahan-Nya - apabila dikurniakan nikmat dan rahmat tidak bersyukur;

(c) mengkufurkan nikmat;

(d) membanyakkan kata-kata yang sia-sia;

Wahai, Aisyah, ketahuilah :

(a) bahawa wanita yang menidak-nidakkan kebajikan (kebaikan) yang diberikan oleh suaminya akan digugurkan oleh Allah Taala amalannya;

(b) bahawa wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya, maka pada hari kiamat, Allah menjadikan lidahnya tujuh puluh hasta dan dibelitkan di tengkuknya;

(c) bahawa isteri yang memandang jahat (menuduh atau menaruh sangkaan buruk terhadap suaminya), Allah akan menghapuskan muka dan tubuhnya pada hari kiamat;

(d) bahawa isteri yang tidak memenuhi kemahuan suami- nya (yang harus / halal) di tempat tidur atau menyusahkan urusan ini atau mengkhiananti suaminya, akan dibangkitkan Allah pada hari kiamat dengan muka yang hitam, matanya kelabu, ubun-ubunnya terikat kepada dua kakinya di dalam neraka;

(e) bahawa wanita yang mengerjakan sembahyang dan berdoa untuk dirinya tetapi tidak untuk suaminya, akan dipukul mukanya dengan sembahyangnya;

(f) bahawa wanita yang dikenakan bala ke atasnya lalu dia menampar-nampar mukanya atau mencarik-carikkan pakaiannya, dia akan dimasukkan ke dalam neraka bersama dengan isteri nabi Nuh dan isteri nabi Lut dan tiada harapan mendapat kebajikan syufaat daripada sesiapa pun;

(g) bahawa wanita yang berzina akan diderakan di hadapan segala makhluk di hadapan neraka pada hari kiamat - tiap-tiap perbuatan zina dengan depalan puluh cemeti daripada api;

(h) bahawa isteri yang mengandung itu adalah baginya pahla seperti berpuasa pada siang harinya dan mengerjakan qiamul-lail pada malamnya serta pahala berjuang fi sabilillah;

(i) bahawa isteri yang bersalin, bagi tiap-tiap kesakitan yang dideritainya diganjari pahala memerdekakan seorang sahaya. Demikian juga pahalanya setiap kali menyusukan anaknya;

(j) bahawa wanita apabila bersuami dan bersabar daripada menyakiti suaminya, maka samalah dengan titik-titik darah dalam perjuangan fi sabilillah. Dialah antara wanita-wanita yang qanitat (banyak beribadat kepada Allah).

Wallahu a'lam...

Wasiat Rasulullah kpd Aishah...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

Muhammad Isa al-Jambuli

SAIYIDATUNA 'Aisyah r.'a meriwayatkan : Rasulullah s.a.w (mafhumnya), "Hai Aisyah, aku berwasiat kepada engkau. Hendaklah engkau senantiasa mengingati wasiatku ini. Sesungguhnya engkau akan senantiasa di dalam kebajikan selama engkau mengingati wasiatku ini..."

Intisari wasiat Rasulullah s.a.w tersebut dirumuskan seperti berikut: Hai, Aisyah, pilaharakanlah diri engkau. Ketahuilah bahawa sebahagian besar daripada kaum engkau (kaum wanita) adalah menjadi kayu api di dalam neraka. Antara sebab-sebabnya ialah mereka itu :

(a) tidak dapat menahan sabar dalam menghadapi kesakitan (kesusahan) - apabila dibalakan tidak bersabar;

(b) tidak memuji Allah Taala di atas kemurahan-Nya - apabila dikurniakan nikmat dan rahmat tidak bersyukur;

(c) mengkufurkan nikmat;

(d) membanyakkan kata-kata yang sia-sia;

Wahai, Aisyah, ketahuilah :

(a) bahawa wanita yang menidak-nidakkan kebajikan (kebaikan) yang diberikan oleh suaminya akan digugurkan oleh Allah Taala amalannya;

(b) bahawa wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya, maka pada hari kiamat, Allah menjadikan lidahnya tujuh puluh hasta dan dibelitkan di tengkuknya;

(c) bahawa isteri yang memandang jahat (menuduh atau menaruh sangkaan buruk terhadap suaminya), Allah akan menghapuskan muka dan tubuhnya pada hari kiamat;

(d) bahawa isteri yang tidak memenuhi kemahuan suami- nya (yang harus / halal) di tempat tidur atau menyusahkan urusan ini atau mengkhiananti suaminya, akan dibangkitkan Allah pada hari kiamat dengan muka yang hitam, matanya kelabu, ubun-ubunnya terikat kepada dua kakinya di dalam neraka;

(e) bahawa wanita yang mengerjakan sembahyang dan berdoa untuk dirinya tetapi tidak untuk suaminya, akan dipukul mukanya dengan sembahyangnya;

(f) bahawa wanita yang dikenakan bala ke atasnya lalu dia menampar-nampar mukanya atau mencarik-carikkan pakaiannya, dia akan dimasukkan ke dalam neraka bersama dengan isteri nabi Nuh dan isteri nabi Lut dan tiada harapan mendapat kebajikan syufaat daripada sesiapa pun;

(g) bahawa wanita yang berzina akan diderakan di hadapan segala makhluk di hadapan neraka pada hari kiamat - tiap-tiap perbuatan zina dengan depalan puluh cemeti daripada api;

(h) bahawa isteri yang mengandung itu adalah baginya pahla seperti berpuasa pada siang harinya dan mengerjakan qiamul-lail pada malamnya serta pahala berjuang fi sabilillah;

(i) bahawa isteri yang bersalin, bagi tiap-tiap kesakitan yang dideritainya diganjari pahala memerdekakan seorang sahaya. Demikian juga pahalanya setiap kali menyusukan anaknya;

(j) bahawa wanita apabila bersuami dan bersabar daripada menyakiti suaminya, maka samalah dengan titik-titik darah dalam perjuangan fi sabilillah. Dialah antara wanita-wanita yang qanitat (banyak beribadat kepada Allah).

Wallahu a'lam...

Wasiat Rasulullah kpd Aishah...

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh...

Muhammad Isa al-Jambuli

SAIYIDATUNA 'Aisyah r.'a meriwayatkan : Rasulullah s.a.w (mafhumnya), "Hai Aisyah, aku berwasiat kepada engkau. Hendaklah engkau senantiasa mengingati wasiatku ini. Sesungguhnya engkau akan senantiasa di dalam kebajikan selama engkau mengingati wasiatku ini..."

Intisari wasiat Rasulullah s.a.w tersebut dirumuskan seperti berikut: Hai, Aisyah, pilaharakanlah diri engkau. Ketahuilah bahawa sebahagian besar daripada kaum engkau (kaum wanita) adalah menjadi kayu api di dalam neraka. Antara sebab-sebabnya ialah mereka itu :

(a) tidak dapat menahan sabar dalam menghadapi kesakitan (kesusahan) - apabila dibalakan tidak bersabar;

(b) tidak memuji Allah Taala di atas kemurahan-Nya - apabila dikurniakan nikmat dan rahmat tidak bersyukur;

(c) mengkufurkan nikmat;

(d) membanyakkan kata-kata yang sia-sia;

Wahai, Aisyah, ketahuilah :

(a) bahawa wanita yang menidak-nidakkan kebajikan (kebaikan) yang diberikan oleh suaminya akan digugurkan oleh Allah Taala amalannya;

(b) bahawa wanita yang menyakiti hati suaminya dengan lidahnya, maka pada hari kiamat, Allah menjadikan lidahnya tujuh puluh hasta dan dibelitkan di tengkuknya;

(c) bahawa isteri yang memandang jahat (menuduh atau menaruh sangkaan buruk terhadap suaminya), Allah akan menghapuskan muka dan tubuhnya pada hari kiamat;

(d) bahawa isteri yang tidak memenuhi kemahuan suami- nya (yang harus / halal) di tempat tidur atau menyusahkan urusan ini atau mengkhiananti suaminya, akan dibangkitkan Allah pada hari kiamat dengan muka yang hitam, matanya kelabu, ubun-ubunnya terikat kepada dua kakinya di dalam neraka;

(e) bahawa wanita yang mengerjakan sembahyang dan berdoa untuk dirinya tetapi tidak untuk suaminya, akan dipukul mukanya dengan sembahyangnya;

(f) bahawa wanita yang dikenakan bala ke atasnya lalu dia menampar-nampar mukanya atau mencarik-carikkan pakaiannya, dia akan dimasukkan ke dalam neraka bersama dengan isteri nabi Nuh dan isteri nabi Lut dan tiada harapan mendapat kebajikan syufaat daripada sesiapa pun;

(g) bahawa wanita yang berzina akan diderakan di hadapan segala makhluk di hadapan neraka pada hari kiamat - tiap-tiap perbuatan zina dengan depalan puluh cemeti daripada api;

(h) bahawa isteri yang mengandung itu adalah baginya pahla seperti berpuasa pada siang harinya dan mengerjakan qiamul-lail pada malamnya serta pahala berjuang fi sabilillah;

(i) bahawa isteri yang bersalin, bagi tiap-tiap kesakitan yang dideritainya diganjari pahala memerdekakan seorang sahaya. Demikian juga pahalanya setiap kali menyusukan anaknya;

(j) bahawa wanita apabila bersuami dan bersabar daripada menyakiti suaminya, maka samalah dengan titik-titik darah dalam perjuangan fi sabilillah. Dialah antara wanita-wanita yang qanitat (banyak beribadat kepada Allah).

Wallahu a'lam...

living the qur'an

Living the Quran
Al-Hijr (The Rock)
Chapter 15: Verse 94

Islam Goes Public
"Proclaim openly all that you have been bidden [to say], and leave alone all those who continue to associate partners with God.”

For three years, or perhaps a little longer, Prophet Muhammad, peace be upon him, continued his efforts to propagate Islam, maintaining secrecy as he was commanded by God, but it was now time to move into a new phase. He was given the order to go public, and his response was soon forthcoming.

As he was to show throughout his years of prophethood, Muhammad was never to hesitate in carrying out, in letter and spirit, every commandment he received from God. He therefore stood on al-Safa, a small hill in the centre of Makkah, close to the Kaba, and called out as loudly as he could every Arab clan of Makkah, mentioning them by name and asking them to come over to him. At that particular time and in that particular city, this was the surest way of getting the news to everyone.

In no time, the word spread all over Makkah that Muhammad had something important to announce. People were rushing to him from all quarters of the city. When they gathered around the hill, Muhammad put to them this question: "If I were to tell you that armed horsemen are beyond this valley heading towards Makkah to attack you, would you believe me?" "You are trustworthy, and we have never known you to tell lies," they answered. "Well, then," he said, "I am sent to you to warn you against grievous suffering."

Commenting on the Prophet's statement that he is a warner of a grievous suffering, Shaykh Nadwi says that it outlines the position of a prophet who knows the truth which lies beyond what ordinary people can see or understand. It was a warning which combined perfect intelligence with maximum lucidity and clarity of purpose. It was the shortest way to address the minds of the Prophet's audience.

The Prophet continued his warning, addressing each clan of the Quraysh by name.

Source:
"Muhammad: Man and Prophet" - By Adil Salahi, pp. 87, 88

go to the top ^ Understanding the Prophet's Life
Feelings of Hope and Fear

Anas bin Malik reported that the Messenger of Allah, peace be upon him, once visited a man who was sick. Messenger of Allah said to him, "How do you feel, my brother?" He replied, "O Messenger of Allah! My state is that I am hopeful of Divine Mercy, but, at the same time, there is fear of punishment for the sins I have committed." Messenger of Allah remarked, "Be sure, in whose heart the feelings of hope and fear are present together, Allah will surely bless him with Paradise." [Tirmidhi]

A Muslim is asked to call upon Allah with fear and hope. This means that humans should fear Allah alone, and to Him alone should we look for the fulfillment of our wishes. While calling upon Allah, we should realize that we are totally dependent on His favour and can attain success only if He helps and guides us to it. Similarly, we should also bear in mind that we cannot succeed without Allah's support.

If a person is always hopeful of Divine Mercy, and has no fear of Allah, he is likely to slip and commit mistakes. He will be careless and negligent. On the other hand, if he is simply afraid of punishment for the sins he committed he will be disappointed of Allah's Mercy. He will not perform any good or virtuous acts, thinking that he has already been doomed and cursed. Thus we see that the only proper combination in our hearts is the balance of fear and hope.

Source:
"A Study of Hadith" - By Khalid Mahmood Shaikh, pp. 140, 141

go to the top ^ Blindspot
The Compulsory Nature of Islamic Activism

Working for Islam means to reform oneself so that one's life teaches others true belief and Islamic behaviour. Working for Islam equally means to form a society that is committed to the Islamic way of thinking and Islamic way of life, which means to form a government that implements principles of justice embodied in the shariah to guard the rights of every person and community, and establish truth and justice, and at the same time call others toward Islam - truth, peace, and justice.

These three responsibilities are obligatory not merely for the entire Muslim community but for every individual Muslim until we have established a system of governance adequate to the task. Until the nations of the world have functionally Islamic governments, every individual who is careless or lazy in working for Islam is sinful. These sins of omission will not be forgiven until they take a quick action to carry out all their responsibilities and Islamic duties.

Source:
"To Be A Muslim" - by Fathi Yakun, p. 56

go to the top ^ Cool Bits!
The other names of the Kaba

Literally, Kaba in Arabic means a high place with respect and prestige. The word Kaba may also be derivative of a word meaning a cube.

Some of these other names include:

Bait ul Ateeq - which means, according to one meaning, the earliest and ancient. According to the second meaning, it means independent and liberating. Both meanings could be taken

Bait ul Haram - the honorable house

Source:
"The Kaba in Makkah: It's Size and History!" - by SoundVision.com

Monday, January 19, 2004

Epilog silam (haikal)

Dalam mengenang kisah hidup silam,

Ku sedar dari kesilapan lalu,

Tuhan beratnya dosa-doa ku,

Masihkah ada ampunan buatku,



Tuhan....dalam menempuh hidup ini,

Banyaknya dugaan datang menguji,

Tuhan...... ada yang dapatku gagahi,

Dan ada yang gagal ku hindari,



Tuhan.....dosaku menggunung tinggi,

Tapi taubatku tak kutepati,

Tuhan.....rahmatMu melangit luas,

Terlalu sedikit ku bersyukur,



Kini ku kembali pada Mu,

Mengharap maghfirah dariMu,

Mogakan terampunlah dosa-dosaku,

Biarpun ujian melanda,

Ku tetap berkasih padaMu,

Kernaku yakin kasihMu,

kekal tiada sudahnya..................