Saturday, March 13, 2004

tanda kiamat kecil sudah semakin hampir selesai ditunjukkan

ALLAH yang Maha Perkasa telah menzhahirkan pelbagai tanda di langit untuk manusia memikirkan kebesaran dan keperkasaan-Nya dalam memelihara keseluruhan sistem sekitaran berkenaan termasuk mengawal peredaran planet dan bulan di orbit masing-masing.

Bukan 50 dalil, bahkan ribuan dalil dan petunjuk Ilahi telah diperincikan melalui Kitabullah tentang dunia langit. Cendekiawan Barat yang berpengetahuan praktikal sering bertanya “apakah tanda bagi kebesaran Allah di langit?”, maka Al-Quran menjawab (dengan maksud), “Dan suatu tanda (kekuasaan Allah yang besar) bagi mereka adalah malam ; Kami tanggalkan siang dari malam itu, maka dengan serta merta mereka dalam kegelapan. Dan matahari berjalan di tempat peredarannya. Demikianlah ketetapan Yang Maha Perkasa lagi Maha Mengetahui.” (Yasin, 36: 37-38).

Bersesuaian dengan peristiwa-peristiwa mutakhir seperti tragedi 11 September 2001 di New York, pembunuhan beramai-ramai di Jenin, persengketaan agama di Gujerat; ada juga sarjana Barat yang menanyakan sifat hubungan peristiwa berkenaan dengan aktiviti pergerakan planet luar biasa di langit.

Kata mereka, “Apakah ini (penjajaran planet dan gerhana berganda) juga termasuk di dalam tanda-tanda kebesaran Ilahi atau termasuk tanda-tanda kemusnahan alam ini (Qiamat)?”. Maka al-Quran juga telah memberikan jawapan yang praktis kepada persoalan tersebut. Maksud firman Allah, “Ia bertanya: Bilakah hari kiamat itu? Maka apabila, mata terbelalak (ketakutan). Dan apabila bulan telah hilang cahayanya, dan matahari dan bulan dikumpulkan” (Al-Qiyamah, 75 : 7-9).

Sebenarnya bagi yang khauf akan Allah, peristiwa ini menambahkan keyakinan mereka terhadap ayat-ayat Allah. Berdasarkan syarahan Syeikh Muhammad Syafi berkenaan tentang tanda-tanda Kiamat, ia dipecahkan kepada dua (tanda-tanda Kiamat Kecil dan Kiamat Besar) dan pemisah atau takat ambang (threshold) kepadanya adalah peristiwa gerhana berganda (double eclipse) pada bulan Ramadan.

Para cendekiawan Barat termasuk paderi dan rabbi telah bersepakat bahawa tanda-tanda Kiamat Kecil telahpun semakin ‘selesai’ dipertunjukkan oleh Pencipta. Hal ini telah mendorong pihak Zionis meneruskan cita-cita pembinaan semula kuil mereka di tapak masjid al-Aqsa. Kelahiran sapi merah (apocalypse cow) yang bakal dikorbankan darahnya kepada pembukaan kuil berkenaan juga telah diramalkan menerusi kemahiran mereka dalam ilmu praktis astronomi dan kaji bintang.

Ramalan Michel de Nostredame atau lebih dikenali Nostradamus tentang perihal tanda-tanda penghujung dunia sebenarnya datang dari `kata-kata ramalannya' yang dibuat dalam bentuk quatrain atau bahasa berangkap akan tetapi ditafsir menerusi ilmu sains yang praktikal oleh sarjana-sarjana Yahudi di Barat selepas kematiannya.

‘Ahli nujum’ Nostradamus ini dikatakan telah meramal `dengan tepat' beberapa kejadian besar yang berlaku di dunia 400 tahun selepas kematiannya termasuk keruntuhan menara berkembar New York pada jam 8 pagi , 11 September 2001. Ramalan beliau terhadap penjajaran planet dan gerhana berganda diperkuatkan lagi dengan hujah paderi dan rabbi tentang kedatangan al-Masih. Malah, ia hampir tepat walaupun penggiraannya tidak melibatkan pakej perisian tercanggih lagi terkini jika dibandingkan dengan ramalan pihak NASA.

Sebagai contoh, penjajaran planet pada 5 Mei 2000 dan 5 Mei 2002 serta gerhana berganda yang akan bakal berlaku pada 9 November 2003/15 Ramadan 1424 (gerhana penuh bulan) dan 24 November 2003/30 Ramadan 1424 (gerhana penuh matahari) merupakan di antara ‘ramalan’ yang berbentuk quatrain sebagai petanda akhir zaman telah dibuktikan tepat melalui penggunaan teknologi penderiaan jauh dan sains astronomi.

Sebenarnya, wujud pertalian di antara ilmu pengetahuan sains yang praktikal dengan ilmu wahyu dan kalam Ilahi. Ilmuan sains Muslim terdahulu juga pernah mengaitkan kedua-duanya menerusi ilmu kashaf dan ilham yang datang dari Allah di samping penyelidikan saintifik.

Namun, pada pandangan saya, secara statistiknya memang dapat dijalinkan hubungan murni (secara kebetulan) antara peristiwa di langit dengan aktiviti di sekitaran bumi. Sebagai contoh klasik, tidaklah menghairankan sekiranya telah berlaku gerhana matahari penuh pada hari kelahiran Rasul SAW pada 24 November 569 yang dapat dilihat dengan jelas di Jazirah Arab pada 06:37:52.3 UT (eclipse magnitude = 1.03), manakala gerhana bulan penuh semasa kejatuhan kerajaan Konstantinopal pada 22 Mei 1452 serta peperangan kuno Peloponnesian pada 3 Ogos 431 BCE.

Kesimpulannya, walaupun para sarjana Barat, paderi dan rabbi berjaya mengorek rahsia alam menerusi Kitabullah, namun mereka sebenarnya tidak mendapat petunjuk dari Allah kerana firman Allah “Kitabullah ini tidak ada keraguan padanya petunjuk bagi mereka yang bertaqwa kepada Allah” (Al-Baqarah,2 : 2).

Ramalan-ramalan Nostradamus (1503), Heinrich Heine (1797), Jean Dixon (1961) serta para astrologi lain seperti peristiwa penjajaran planet dan gerhana berganda ini telahpun MENGGEGAR DAN MENAKUTKAN KUASA BARAT bahawa Hari Kiamat akan pasti tiba dan kebenaran akan pasti bertakhta.

Kepada mereka yang berpegang teguh kepada Kitabullah dan tergolong dalam golongan muttaqiin, pergerakan planet samada yang biasa atau luarbiasa kesemuanya membawa kepada manfaat serta ‘makanan’ kepada rohani mereka, sebagai asbab meningkatkan hubungan diri dengan Pencipta, Khalik yang Malik.

Firman Allah bermaksud, “…iaitu orang-orang yang mengingati Allah, sambil berdiri, duduk, atau sambil berbaring. Dan mereka memikirkan tentang kejadian langit dan bumi (lalu berdoa): Ya Tuhan kami, tidaklah engkau menciptakan semua ini dengan sia-sia. Maha suci engkau, maka peliharalah kami daripada azab api neraka.” (Ali ‘Imran, 3: 191).

Mari menyanyi

Tutup aurat satu tuntutan,
Dalam keluarga wajib tekankan,
Kalau keras hati gunalah rotan,
Demi melaksanakan perintah Tuhan.

Aurat ditutup mestilah lengkap,
Menutup zahir dan jugat sikap,
Mini telekong pun orang cakap,
Elok dipandang tak payah pun 'make up'.

Berbaju kurung bukanlah mengurung
Lebih elok jubah jika direnung,
Kaki pula eloklah bersarung,
Agar syaitan susah nak bertarung.

Kalau wanita menutup aurat,
Orang jahat tak berani ngorat,
Bahkan boleh menjadi ubat,
Orang memandang boleh bertaubat.

Pakaian moden memanglah hebat,
Harganya mahal walaupun ketat,
Walaupun cantik tetapi singkat,
Orang memakai pun nampak pusat.

Berseluar ketat baju pun ketat,
Jarangnya pulak boleh dilihat,
Orang yang memakai memanglah dipandang jahat,
Dimurka oleh Allah, Rasul dan para malaikat.

Apa yang aneh bila dipandang,
Lengan pendek tapi bertudung,
Nampak seperti orang yang kudung,
Mata memandang ketiak seperti ikan lolong

Lagilah aneh bila di fikir,
Baju kebaya tudung berukir,
Nampak dada iman terjungkir,
Kain terbelah peha terukir.

Bila ditanya kenapa begitu,
Dia kata fesyennya dah macam tu,
Di dalam hati niat tertentu,
Menggoda jantan sudahlah tentu.

Menutup aurat boleh berfesyen,
Tetapi jangan menunjuk eksyen,
Sesuaikan diri ikut profesyen,
Kalau dilaknat tak guna sesen.

Kalau nak "Make Up" biarlah padan,
Jangan terlebih bila berdandan,
Minyak wangi juga fikirkan,
Bedak dan gincu sekadar keperluan.

Kasut tinggi cuba jauhi,
Kerana ia melahirkan bunyi,
Boleh menarik perhatian lelaki,
Perbuatan ini dibenci Ilahi.

Apatah lagi menghentakkan kaki,
Menarik perhatian orang laki-laki,
Melenggok punggung membinasakan diri,
Ustaz melihat pun cair separuh mati.

Buat apa nak tayang jambul,
Kecantikan tak usah ditonjol-tonjol,
Mahkota disimpan tak jadi bisul,
Memakai tudung Islam tersimbol.

Selokaku ini bukanlah jahat,
Cuma saja mahu peringat,
Kepada semua para sahabat,
Terutama sekali rakan sejawat.

Kalau nak ikut nasihat ini,
Jangan bertangguh ubahlah diri,
Benda yang baik tak payah diuji,
Akan terserlah akhlak terpuji.

Kepada semua kawan lelaki,
Jangan tergelak wanita diperli,
Keluarga kita tak terkecuali,
Terutama sekali anak dan bini.

Sudahkah kita tanamkan iman,
Menutup aurat sepanjang badan,
Ke sana sini dilindungi Tuhan,
Keluarga menjadi contoh teladan.

Setakat ini seloka kami,
Harap dapat menghibur hati,
Apa yang baik hendaklah ikuti,
yang lemah bersama kita baiki.

Ada 4 dipandang sebagai Ibu

Renungan..

Ada 4 dipandang sebagai Ibu
Nabi S.A.W bersabda yang bermaksud:

" Ada 4 di pandang sebagai ibu", yaitu :
1. Ibu dari segala UBAT adalah SEDIKIT MAKAN.
2. Ibu dari segala ADAB adalah SEDIKIT BERCAKAP.
3. Ibu dari segala IBADAT adalah TAKUT BUAT DOSA.
4. Ibu dari segala CITA2 adalah SABAR

Berpesan-pesanlah kepada kebenaran dan Kesabaran.
Beberapa kata renungan dari Quran bahwa
Orang yang tidak melakukan sholat pada :
* Subuh : Dijauhkan cahaya muka yang bersinar
* Dzuhur : Tidak diberikan berkah dalam rezekinya
* Ashar : Dijauhkan dari kesehatan/kekuatan
* Maghrib : Tidak diberi santunan oleh
anak-anaknya.
* Isya : Dijauhkan dari kedamaian dalam tidurnya

Sekarang anda mempunyai 2 pilihan :
1. Biarkan E-mail ini tetap dalam mailbox anda.
2. Forward E-mail ini ke sejumlah orang yang anda kenal dan
InsyaAllah ridha Allah akan dianugerahkan kepada setiap
orang yang anda kirim. sabda Rasul," sampaikanlah pesanku walaupun satu
ayat...

Busuknye kebencian...ada maksud tersirat...

Seorang Guru taman kanak-kanak telah mengadakan satu "permainan". Si Guru
telah menyuruh tiap-tiap anak muridnya membawa satu kantong plastic
transparen bersama dengan beberapa buah kentang. Kentang-kentang tersebut
akan di beri nama berdasarkan nama orang-orang yang dibenci, jumlah
kentangnya tidak ditentukan berapa...tergantung jumlah orang-orang yang
dibenci.

Pada hari yang tersebut masing-masing murid membawa kentang dalam kantong
plastik. Ada yang berjumlah 2, ada yang 3 bahkan ada yang 5. Sepertimana
perintah si guru mereka, tiap-tiap kentang di beri nama dengan nama-nama
orang yang dibenci.

Seterusnya murid-murid dikehendaki membawa kantong plastik berisi kentang
tersebut kemana saja mereka pergi, bahkan ke toilet sekalipun, selama 1
minggu.

Hari berganti hari, kentang-kentang pun mulai membusuk, murid-murid mulai
mengeluh, apalagi yang membawa 5 buah kentang, selain berat dan baunya juga
tidak menyenangkan. Setelah satu minggu murid-murid tersebut merasa lega
karena penderitaan mereka akan segera berakhir.

Si Guru bertanya: " Bagaimana rasanya membawa kentang2 tersebut selama 1
minggu ?"

Keluarlah keluhan dan rungutan dari murid-murid tersebut, secara umumnya
semua tidak senang dan selesa ketika membawa kentang-kentang busuk tersebut
terutamanya ke mana sahaja mereka pergi.

Si Guru pun menjelaskan apa erti dari "permainan" yang mereka jalankan. Si
Guru berkata : " Seperti itulah kebencian yang selalu kita bawa-bawa apabila
kita tidak dapat memaafkan orang lain. Busuk dan tidak menyenangkan kerana
membawa kentang busuk tersebut kemana saja kita pergi. Itu baru hanya satu
minggu. Bagaimana jika kita membawa (kentang2 busuk) kebencian itu seumur
hidup ? Alangkah tidak menyenangkan dan tersiksanye..."


Moral of the story :

Sempena bulan mulia ini, barang sesiapa yg ada kebencian terhadap orang lain
tu, eloklah dibuangkan dari hati masing2 supaya kita tidak menanggung dosa
sepanjang bulan yg mulia ni…

*********************************************************************

Semoga mendapat iktibar dari kisah di atas

Living the Quran

Living the Quran
Ash-Shura (The Consultation)
Chapter 42: Verse 36

True Reliance
"Whatever ye are given (here) is (but) a convenience of this life: but that which is with God is better and more lasting: (it is) for those who believe and put their trust in their Lord”

Here, trust (tawakkul) in Allah has been regarded as an inevitable demand of the faith and a necessary characteristic for success in Hereafter. Tawakkul means:

1. That man should have full confidence in the guidance of Allah, and should understand that the knowledge of the truth, the principles of morality, the bounds of the lawful and the unlawful, and the rules and regulations of passing life in the world, that Allah had enjoined, are based on the truth and in following them alone lies man's good and well being.

2. That man should not place reliance on his own powers and abilities, means and resources, plans and schemes and the help of others than Allah, but he should keep deeply impressed in his mind the fact that his success in everything, here and the Hereafter, actually depends on the help and succour of Allah, and that he can become worthy of Allah's help and succour only if he works with the intention of winning His approval, within the bounds prescribed by Him.

3. That man should have complete faith in the promises that Allah has made with those who would adopt the way of faith and righteousness and work in the cause of the truth instead of falsehood, and having faith in the same promises would discard all those benefits, gains and pleasures that may seem to accrue from following the way of falsehood, and endure all those losses, hardships and deprivations that may become his lot on account of following the truth steadfastly.

From this explanation of the meaning of tawakkul it becomes obvious how deeply it is related with the faith, and why those wonderful results that have been promised to the believers who practice tawakkul cannot be obtained from the mere empty affirmation of the faith.

Source:
"The Meaning of the Quran" - By Sayyid Abul Ala Mawdudi, Vol. 4, p. 547


Do not be a mimicker

The Prophet (peace be upon him) said:

"And let no one among you be an imitator of others."

Do not transform yourself into someone who you are not: do not mimic others. Many are those that feign to forget their own voices, movements, idiosyncrasies, and habits, in order to imitate others in their ways. Among the consequences of such behaviour are artificiality, unhappiness, and a destruction of one's own entity.

From Adam to the last born baby, no two people are exactly the same in appearance. Why then should they be the same in mannerisms and tastes?

You are unique - none had been like you in the past and none shall be like you in the future. You are totally different from X and Y, so do not force upon yourself the blind following and imitation of others.

Be as you were created and do not change your voice or modify your walk. Cultivate your personality by following what is found in revelation, but do not render your existence void by imitating others and depriving yourself of your individuality.

In terms of characteristics, people are like the world of trees and plants: sweet and sour, tall and short, and so on. Your beauty and value is in preserving your natural state. Our varied colours, languages, talents, and abilities are signs from our Creator, the Almighty, All-Glorious, so do not disbelieve in them.

Source:
"Don't Be Sad" - By Aidh ibn Abdullah al-Qarni, pp. 39-40


The Cycle of History

'Islam is going into the books and the Muslims into their graves,' said Hasan al Basri some thirteen centuries ago - and yet since then the world has witnessed many flowerings of Islam in many different times and places, and although today the practice of an unadulterated Islam by a community of Muslims, in the same manner as the first community which formed around the Prophet Muhammad in Madina al-Munawwarra some fourteen centuries ago, appears to have all but disappeared off the face of the earth, yet it still survives and flowers in its season. Winter can only be followed by summer, and contraction can only be followed by expansion. And so today it would appear that an increasing number of people are accepting Islam, just as yesterday it seemed that an increasing number of people were abandoning it. It must always be remembered that there is no blame in this ever-changing process. It is Allah Who decrees what happens, not people.

Source:
"Making History" - by Ahmad Thomson, p. 14

Padamu Selamanya

Terasa nasyid ni kena dengan keadaan saya sekarang ni.....

Padamu Selamanya

Sejenak .. Ku Imbasi Kembali
Erti Pelayaran Usiaku
Ke Timur Ke Barat
Dunia Akhirat
Segalanya ..

Di Tengah Hangatnya Kejahilan
Membakar Hangus Keimanan
Dan Aku Hanyut
Tiada Berpaut
Layu Sudah Pedoman Diriku

Kini Bersendiri
Ku Meniti Hari
Ke Kanan Ke Kiri
Ku Menilai Kembali

Jalan Ku Lalui
Dosa Yang Telah Pergi
Walau Tanpa Ku Sedari
Air Mata Membasahi

Terasakan ... Terbuka
Kunci Pintu Hatiku
Timbullah Ketenangan Di Jiwa Yang Keliru
Terurai Kekusutan
Membaralah Cinta
MilikMu Yang Esa
Selamanya...

Friday, March 12, 2004

Diet cara RASULULLAH S. A.W

Assalamualaikumwarahmatullah

Tengahhari tadi saya telah ke surau tkt 6 sebab menghadiri ceramah
Ustaz Abdullah Mahmood. Ustaz ni memang tak kedekut ilmu. Ada aja tips2
yg berguna yg akan diberi kepada sesiapa yg hadir ceramahnya. Tak
rugi kita mendengar ceramah kawan2!......Ada sedikit ilmu yg ingin saya
kongsi bersama dengan kawan2 semua?
Rupa2nya tanpa kita sedo, dalam makanan yg kita makan sehari2,
kita tak boleh main balun aje? sebab itulah terjadinya penyakit kencing
manis,
umpuh, sakit jantung, keracunan makanan dan lain2 penyakit
apabila
kita telah tua nanti. Apabila kawan2 telah mengetahui ilmu ini,
tolonglah ajarkan kepada yg lain2nya.
>Ini pun adalah diet Rasullulah SAW kita juga. Ustaz Abdullah
Mahmood
>>kata,
Rasullulah tak pernah sakit perut sepanjang hayatnya kerana pandai

jaga pemakanannya sehari2. apa kata kita ikut diet ini kawan2. tak
>>payahlah
susah2 makan pil untuk kurus? Insyaallah kalau kawan2 ikut diet
Rasullullah
ini?. Garenti? kawan2 takkan sakit perut ataupun keracunan
makanan.


>> >Jangan makan SUSU + DAGING
>> >
>> >Jangan makan DAGING + IKAN
>> >
>> >Jangan makan IKAN + SUSU
>> >
>> >Jangan makan AYAM + SUSU
>> >
>> >Jangan makan IKAN + TELUR
>> >
>> >Jangan makan IKAN + DAUN SALAD
>> >
>> >Jangan makan SUSU + CUKA
>> >
>> >Jangan makan BUAH + SUSU CTH :- KOKTEL
>> >
>> >
>> ># JANGAN MAKAN BUAH SELEPAS MAKAN NASI , SEBALIKNYA MAKAN BUAH
>>TERLEBIH
>> >DAHULU, BARU MAKAN NASI.
>> >
>> ># TIDUR 1 JAM SELEPAS MAKAN TENGAHARI.
>> >
>> ># JANGAN SESEKALI TINGGAL MAKAN MALAM . SESIAPA YG TINGGAL MAKAN
>>MALAM
>>DIA
>> >AKAN DIMAKAN USIA DAN KOLESTEROL DALAM BADAN AKAN BERGANDA.
>> >
>> >
>> >Nampak memanglah pelik... tapi, kalau tak percaya... kawan2
>> >cubalaa......................................
>> >Ianya takdelah dalam jangka masa terdekat nie.... Ianya berkesan
bila
>>kita
>> >sudah tua nanti.
>> >Wassalam.
>> >
>> >
>> >p/s : Sampaikan walau sepatah...

If One Day...

If One Day...

If one day you feel like crying...
Call me.
I don't promise that I will make you laugh,
But I can cry with you.

If one day you want to run away--
Don't be afraid to call me.
I don't promise to ask you to stop...
But I can run with you.

If one day you don't want to listen
to anyone...
Call me.
I promise to be there for you.
And I promise to be very quiet.

But if one day you call...
And there is no answer...
Come fast to see me.
Perhaps I need you.


Doktor, Islam & Logik

Doktor memulakan syarahannya dengan membawa para hadirin memikirkan sejenak dengan hadith yang maknanya sedikit sebanyak "Dalam diri-diri kamu ada kebesaranTuhan".

Doktor menyuruh kita melihat kedua tapak tangan dan perhatikan garis-garis di tapak tangan kita. Garisan-garisan di tangan kiri menunjukkan angka 8 dan 1 dalam Bahasa Arab dan tangan kanan 1 dan 8 dan membawa ke jumlah 81 + 18 = 99 iaitu bilangan nama Allah.



Berikut adalah antara intipati syarahannya secara ringkas:-

1. Cara makan, kenapa kita gunakan tangan? Mengikut cara Rasulullah s. a. w, beliau akan menggaulkan lauk dan nasi dengan tangan kanannya dan kemudian membiarkan sebentar, lalu Rasullah saw akan mengambil sedikit garam menggunakan jari kecilnya(yg last tu), lalu Rasullah saw akan menghisap garam itu. Kemudian barulah Rasulullah makan nasi dan lauknya.

Mengapa? Kerana kedua belah tangan kita ada mengeluarkan 3 macam enzim, tetapi konsentrasi di tangan kanan kurang sedikit dari yg kiri. Ini adalah kerana enzim yg ada di tangan kanan itu merupakan enzim yang dapat menolong proses penghadaman (digestion), ia merupakan the first process of digestion.

Mengapa menghisap garam? Kerana garam adalah sumber mineral dari tanah yg diperlukan oleh badan kita. Dua cecah garam dari jari kita itu adalah sama dgn satu liter air mineral. Kita berasal dari tanah maka lumrahnya bahan yang asal dari bumi (tanah) inilah yg paling berkhasiat untuk kita.

Kenapa garam? Selain dari sebab ia adalah sumber mineral, garam juga adalahpenawar yang paling mujarab bagi keracunan, mengikut Dr, dihospital-hospital, the first line of treatment for poisoning adalah dengan memberi Sodium Chloride, iaitu GARAM.

Garam juga dapat menghalang sihir dan makhluk-makhluk halus yang ingin menggangu manusia.

2. Cara Rasulullah mengunyah - Rasulullah akan mengunyah sebanyak 40 kali untuk membiarkan makanan itu betul-betul lumat agar perut kita senang memproseskan makanan itu.

3. Membaca Basmalah(Bismillahirrahma Nirrahim). Membaca Basmalah sebelum makan untuk mengelakkan penyakit. Kerana bakteria dan racun ada membuat perjanjian dengan Allah swt, apabila Basmalah dibaca maka bakteria dan racun akan musnah dari sumber makanan itu.

Cara Rasulullah minum. Janganlah kita minum berdiri walaupun ia makruh tetapi ia makruh yang menghampiri kepada haram. Jangan kita minum dari bekas yg besar dan jangan bernafas sedang kita minum. Kerana apabila kita minum dari bekas yg besar, lumrahnya kita akan meneguk air dan dalam proses minum itu, kita tentu akan bernafas dan menghembuskan nafas dari hidung kita. Kerana apabila kita hembus, kita akan mengeluarkan CO2 iaitu carbon dioxide, yang apabila bercampur dgn air H20, akan menjadi H2CO3, iaitu sama dengan cuka, menyebabkan minuman itu menjadi acidic. Jangan meniup air yg panas, sebabnya sama diatas.

Cara minum, seteguk bernafas, seteguk bernafas sehingga habis.

Mengapa Islam menyuruh di sebat 100 kali orang belum berkahwin yang berzina, dan merejam sehingga mati org yg sudah berkahwin yang berzina? Badan manusia akan mengeluarkan sel-sel darah putih atau antibiotik yg dapat melawan penyakit. Dansel-sel ini terdapat di daerah tulang belakang, berdekatan dengan sum-sum tulang manusia. Lelaki yang belum berkahwin dia akan dapat mengeluarkan beribu-ribu sel ini, manakala lelaki yang sudah berkahwin hanya dapat menghasilkan 10 unit sel ini sehari, kerana antara sebabnya ialah kerana sel-sel lain akan hilang kerana perhubungan suami isteri. Jadi apabila lelaki yang belum berkahwin didapati salah kerana zina hendaklah disebat 100 kali. Ini adalah kerana apabila dia disebat di belakangnya, suatu amaran tentang kesakitan itu akan membuatkan penghasilan beribu sel antibiotik yangdapatmelawan virus HIV jika ia ada di badannya, dengan itu dapatlah antibodi melawan virus HIV itu. Tetapi jika lelaki itu sudah berkahwin, walaupun disebat 100 kali ia akan tetap menghasilkan 10 unit antibodi sahaja, jadi dengan itu hukumannya direjam hingga mati agar dia tidak dapatmerebakkan virus HIV itu.

Itulah sedikit sebanyak inti syarahan yg disampaikan oleh Dr Jamnul Azhar. Harap ia akan memberi manfaat pada anda sekalian, dan sedikit informasi yang diberikan oleh Mudarisana, Mudaris Iskandar mengenai Ka'bah.

Mengapa ia terletak di Mekah al- Mukarramah dan mengapa ia empatpersegi (cube).Ia terletak di posisinya sekarang kerana setelah dibuat kajian oleh para cendikiawan dari Pakistan dan Arab, didapati, tempat terletaknya Ka'bah sekarang itu, adalah betul-betul di tengah bumi.

Mengapa ia empat persegi, ia melambangkan perpaduan ummah yang bergerak maju bersama, equality and unity, tidak seperti bentuk pyramid, dimana ia diumpamakan, seperti hanya seorang pemenang yg berada diatas setelah ia memijak-mijak yang lain. Dan antara lagi sebab mengapa 4 persegi melambangkan 4 imam besar, Maliki, Hambali, Hanafi dan Syafi'i, melambangkan kebenaran keempat-empat Imam tersebut.

Sekian buat renungan bersama, Fi amanillah Jazakallah Khairan Kathiran

TOLONG SEBARKAN DAN JADIKAN AMALAN BERGUNA.. "

STRANGER IN THE DARK

Below is an award-wining story written by a Muslim brother, for a
nationwide essay competition in Canada.

STRANGER IN THE DARK


A few months before I was born, my dad met a stranger who was new to
our small town. From the beginning, Dad was fascinated with this
enchanting newcomer, and soon invited him to live with our family. The stranger
was quickly accepted and was around to welcome me into the world a few
monthslater.

As I grew up, I never questioned his place in our family. In my young mind,
each member had a special niche. My brother, Bilal, five years my senior,
was my example. Fatimah, my younger sister, gave me an opportunity to play
big brother and develop the art of teasing. My parents were complementary
instructors - Mom taught me to love the word of Allah, and Dad taught
me to obey it.

But the stranger was our storyteller. He could weave the most fascinating
tales. Adventures, mysteries, and comedies were daily conversations. He
could hold our whole family spell-bound for hours each evening. If I wanted
to know about politics, history, or science, he knew it.

He knew about the past, understood the present, and seemingly could predict
the future. The pictures he could draw were so life like that I would often
laugh or cry as I listened. He was like a friend to the whole family. He
took Dad, Bilal, and me to our first major league baseball game. He was
always encouraging us to see the movies and he even made arrangements to
introduce us to several movie stars.

The stranger was an incessant talker. Dad didn't seem to mind but sometimes
Mom would quietly get up while the rest of us were enthralled with one of his stories of faraway places, go to her room, and read her Quran and pray.I wonder now if she ever prayed that the stranger would leave.You see, my dad ruled our household with certain moral convictions. But this stranger never felt an obligation to honor them. Profanity, for example, was not allowed in our house-not for some of us, from our friends,or adults.

Our longtime visitor, however, used occasional four letter words that turned my ears and made Dad squirm. To my knowledge, the stranger was never confronted. My dad was a teetotaler who didn't permit alcohol in his home,as good Muslims should. But the stranger felt like we needed exposure and enlightened us to other ways of life. He offered us beer and other alcoholic beverages often. He made cigarettes look tasty, cigars
manly, and pipes distinguished. He talked freely (probably too much, too freely)
about sex. His comments were sometimes blatant, sometimes suggestive, and
generally embarrassing. I know now that the stranger influenced my early
concepts of the man-woman relationship.

As I look back, I believe it was the grace of Allah that the stranger did not influence us more. Time after time, he opposed the values of my parents.

Yet, he was seldom rebuked and never asked to leave. More than thirty years
have passed since the stranger moved in with the young family on Wangee
Road. He is not nearly so intriguing to my Dad as he was in those early
years. But if I were to walk into my parents den today, you would still see
him sitting over in a corner, waiting for someone to listen to him talk and
watch him draw his pictures.

His name you ask?

We called him TV.

Tuesday, March 09, 2004

Taking Oneself to Account

By: Yusuf Qardawi

It is necessary for an individual to pause at the end of each day that has passed, in order to check himself and run through his achievements: What has he done in the course of the day? Why has he done it? What has he omitted? Why has he omitted it?

How excellent it would be if this self-criticism were to take place before one retired to bed.

This period of self-criticism and appraisal should certainly be counted among man's moments of progress; it is a moment when man impartially sits as a judge over himself and reviews his yearnings and inclinations, his instincts and motivations. It is a moment when the believer appoints, out of his conviction, a policeman to watch over himself, an investigator to probe him, and a judge to condemn or acquit him. In this way he progresses from the state of "the soul that incites to evil" to the state of "the self- reproaching soul" which reproaches its owner whenever he plunges into sin, or falls short of expectation.

In a hadith we quoted before it was said: "It behooves any sane person to have four periods of time" and one of the four periods is "a period in which he engages in self-criticism."

The Commander of the Faithful, 'Umar bin al-Khattab says: "Criticise and appraise yourselves before you are criticised and appraised on the Day of Judgment, and weigh out your deeds, before they are weighed out for you." [Transl.: "On that Day will men proceed in groups, sorted out, to be shown their Deeds. Then shall anyone who has done an atom's weight of good, see it! And anyone who has done an atom's weight of evil, shall see it." (Qur'an 99:6-8)]

`Umar himself, may Allah be pleased with him, used to whip his foot at night and say to himself: "Tell me, what have you done today?!"

Maimun bin Mahran, a famous companion of the Prophet, used to say: "A pious person scrupulously examines and appraises himself more than he would a tyrant ruler and a tight-fisted partner!"

Al-Hasan said: "A believer polices his own Self; he criticises and appraises it for the sake of Allah. The Final Appraisal (Hisab) may turn out to be mild on some people simply because they were wont to appraise themselves in this life; and the Final Appraisal on the Day of Resurrection may turn out to be rigorous on a people who took this life with levity, and thought they would not be called to account".

Then he described how this self-criticism and appraisal operates in practice: "A fascinating thought (or idea) suddenly comes to the mind of a believer. He says to himself: 'By Allah this is fascinating, I need it! But no, never. Get lost! I am prohibited from executing you!'" (This is self-criticism and appraisal before the event).

And: "A believer may inadvertently do something. He would then turn to himself and say: 'What do you mean by this? By Allah, I cannot find an excuse for this. I shall never repeat it, insha'Allah!'" (This is self-criticism and appraisal after the event).

If a Believer fails to observe this brief period of soul-searching daily, then he should at least try to do so once every few days, or once a week. In this way, he draws up his life balance sheet, depicting to him his (spiritual) assets and liabilities.

A Believer should also have a longer period of this practice at the end of each month, and an even longer period at the end of the year, when he bids farewell to one year and prepares for and welcomes another.

This is the time to critically review the Past and plan for the Future. This is the (spiritual) equivalent of his final accounts for the year.

One blameworthy innovation initiated by the West and unfortunately imitated by some Muslims, is the annual birthday celebration, where people are invited to a party and served with delicious food and drink.

At times, people obsequiously yield to meaningless rituals and imitative practices for which Allah has sent down no authority. For example, they light a number of candles, each one representing a year in the lifetime of the celebrant. Having lit the candles, the celebrant then histrionically proceeds to blow them out. Gifts are presented and pleasantries exchanged on the occasion.

Rather than this blind, useless imitation, it is better for an intelligent and sensible person to seize this occasion, which marks the expiry of one year of his lifetime, to reconsider and reflect upon his life. At the end of every year, a careful trader applies the brakes in order to measure his performance over the past year, and establish his financial position at the end of it. He wants to know his profit or loss, and his assets and liabilities; i.e. his claims and the claims against him. An intelligent, sensible person ought to do likewise, in respect of his life. More than that, he should beseech Allah to bless his life, make his day better than yesterday, and his tomorrow better than today.

It is worthier for an intelligent and sensible person to call himself to account for one whole year of his life that has expired, in respect of which Allah, the Exalted, will question him. A year is not a short time. It is a period of twelve months; a month is on average thirty days; each day has twenty-four hours, each hour sixty minutes, and each minute sixty seconds. And every second should be counted as a blessing, a favour upon him from Allah and a trust from Allah in his hands.

It is worthier for this intelligent and sensible person to commiserate with himself over the turning of a page in the book of his life. Each day that passes is, as it were, a leaf that has withered and fallen from the tree of his life. May Allah have mercy on Al-Hasan al-Basri when he says: "O son of Adam! You are but a bundle of days. As each day passes away, a portion of you vanishes away!"

Abu 'Ali ad-Daqqaq used to chant the following lines:

"Each day that passes, a portion of me it takes away,
On the heart, a bitter taste it leaves, and then glides away."

Another poet says:

"Man rejoices as long as the nights continue to pass by,
Yet, he too, as they vanish gradually perishes away. "

Yet another poet says:

"We take delight in every day that we have lived,
Yet each day that passes is a portion (gone) of a lifetime."

This is the view that every intelligent and sensible person ought to take. However, intelligent and sensible people are few in this world.




Related Items
Articles
. The Soul Between the Enchantment of the Dunyaa and that of the Hereafter by Imam Ibn ul Jawzee
. Between The Past And The Future by Imam Ibn ul Qayyim al Jawziyyah
. Human Being Has a Great Capacity For Self-Delusions by Imam Ibn ul Qayyim al Jawziyyah
. Satan Hinders the Slave from Acting by Means of Procrastination and Laziness by Dr. `Umar Al-Ashqar

All From This Author
. Dr. Yusuf al-Qaradawi

Living the Quran

Ibrahim (Abraham)
Chapter 14: Verse 40

Disciplined Offspring
"My Lord, cause me and my offspring to remain constant in prayer, and accept this my prayer.”

The true Muslim is one who shows genuine concern for how his children relate to their Lord and their Muslim brothers and sisters; not one whose only preoccupation is to crowd society with his own undisciplined offspring!

To have success in raising children who stand up for the rights of Allah is great prosperity. It is a measure of the magnitude of the faith in the heart of Ibrahim that his dearest wish was to have righteous children. Ordinarily, men wish for children who will become wealthy or powerful or otherwise successfully occupied with the stuff of this world. Beyond that nothing much matters to them. But the Prophets of Allah were of a different mettle, because their concern is with the matter of faith.

Source:
"Remembrance & Prayer" - Muhammad al-Ghazali, p. 50


Concealing Faults

On the authority of Abu Huraira (may Allah be pleased with him) from the Prophet (may Allah's peace and blessings be upon him) who said, "Whoever conceals [the faults of] a Muslim, Allah will conceal [his faults] in this life and the Hereafter." [Muslim]

A true believer would not like the mistakes and faults of others to be broadcast about. If a person made a mistake, it is not good that his sin be told to everyone and he be made a spectacle. When a person is happy with such events, it is a sign that his faith has a shortcoming.

Everyone should love that Allah would conceal their faults and not reveal them to others. Part of Allah's concealing of a fault is His overlooking it and excusing it. If a person is desirous of that reward, he should not expose the slips and faults of his brother Muslims.

It must be noted that this hadith is giving a recommendation not a command. There is a consensus that if somebody witnesses a sin and he does not conceal that sin but he reports that action to the proper authorities, he is not committing a sin by not concealing the act.

Concealing sins must meet the following conditions:

1. The sin that the person committed must be one related to the "rights of Allah" and not the rights of mankind.

2. The sin must have been already finished. In other words, if a person is committing a sin at the present moment in front of another Muslim, he must put a stop to that sin, even if it means he must tell others about it.

3. The person must be a religious person who has made a mistake.

4. The concealment must not be in a situation where one has been called to be a witness to what has occurred.

5. The benefit of concealing the person's sin must outweigh the benefit of letting his sin be known.

Source:
"Commentary on the Forty Hadith" - By Jamaal al-Din M. Zarabozo, pp. 1318 - 1322


Why do People Steal?

People steal because they want or need something without having to pay for it. They forcefully take it from its rightful owner or sneak it away without the owner's knowledge. Some people are more aggressive; they break into people's homes, businesses and property and commit thefts. Some thieves resort to violence, often harming or killing the people they rob.

Islams grants every human being the right to his money, property and personal possessions. Personal property belongs to the owner because he earned it by working or he received it as a gift. If the owner consents, we may purchase his property at an agreed upon price. But no one has the right to steal to satisfy his own greed.

Source:
"Islamic Tahdhib and Akhlaq" - B. Aisha Lemu, p. 115